Industrija

Japanci grade tvornicu robota u Sloveniji

Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2016. u 15:11 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanska korporacija Yaskawa Electric donijela je odluku da će svoju novu tvornicu industrijskih robota za europsko tržište sagraditi u Sloveniji, kazao je četvrtak novinarima slovenski premijer Miro Cerar.

"Nova investicija Yasakawa Electronica u našoj zemlji dokazuje da su Slovenci sposoban narod i da imamo potrebno znanje", naglasio je Cerar.

Po njegovim je riječima Slovenija investiciju japanskog proizvođača robota osigurala u jakoj međunarodnoj konkurenciji jer su zanimanje pokazivale i druge zemlje, poput Slovačke, Češke i Poljske.

Investicija vrijedna između 35 i 40 milijuna eura će Sloveniji donijeti oko 200 novih kvalitetnih radnih mjesta.

Cerar je podsjetio da je prilikom nedavnog posjeta Japanu i sam osobno razgovarao s predstavnicima uprave japanskog investitora, što je pomoglo odluci da se oni opredijele za novo ulaganje u Sloveniju.

Tvrtke Yaskawa Slovenija i Yaskawa Ristro iz mjesta Ribnica su od 1996. u vlasništvu japanske kompanije Yaskawa Electric Corporation, najvećeg svjetskog proizvođača industrijskih robota.

Slovenske tvrtke-kćeri japanske korporacije trenutno zajedno zapošljavaju skoro 200 osoba i bilježe snažan rast prodaje, a prihodi im iznose 40-ak milijuna eura godišnje.

Yaskawa Electric Corporation, koji je izumio koncept mehatronike, godišnje bilježi gotovo tri milijarde eura godišnjeg obujma poslova. Sjedište tvrtke se nalazi u Kitakyushu. Japanski izravna ulaganja u Sloveniji na kraju 2013. godine dosegnula su 44,4 milijuna eura.

Cerar je nedavno izjavio da njegova vlada nastoji stvoriti u Sloveniji bolje poslovno okruženje koje će privući strane investitore s područja naprednih tehnologija pa i Yasakawu.

Računa se da će nova Yasakawina investicija u Sloveniji značiti dodatno zapošljavanje oko 200 stručnjaka i djelatnika koji će proizvoditi industrijske robote za europsko tržište, za japansku korporaciju koja širom svijeta zapošljava oko 15.000 ljudi.

Lokacija za novu tvornicu još nije otkrivena, kao ni paket poticaja i olakšica koje je Cerarova vlada ponudila japanskim investitorima, kako bi pobijedila u konkurenciji s više zemalja koje su za investiciju bile zainteresirane.

Kopirati
Drag cursor here to close