REDAH

Jablanica, Konjic i Rama dobivaju novih 6 hektara maline i kupine

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2014. u 13:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodnja i plasman jagodastog voća je jedna od mogućnosti za smanjenje siromaštva i poboljšanje statusa stanovnika u ruralnim područjima. Ovo je još značajnije s obzirom na činjenicu da je posebno na području Hercegovine usitnjen individualni posjed, te nije moguće proizvoditi poljoprivredne proizvode po modelu ekonomije obujma, već je prihvatljivije i ekonomski opravdanije proizvoditi i komercijalizirati proizvode koji i na relativno malim površinama mogu osigurati pristojne prihode domaćinstvu.

U utorak 4.11.2014. u Prozoru/Rami, Jablanici i Konjicu, REDAH je organizirao primopredaju sadnog materijala kupine i maline za ukupno 26 korisnika, za jesenju sadnju.

Ukupno će na parcelama korisnika na području ove tri općine biti podignuto novih 6 hektara maline i kupine.

Prije dodjele sadnica korisnicima, obavljene su terenske posjete parcelama kako bi se na mjestu događaja utvrdila pogodnost za uzgoj malina i kupina uzimajući u obzir mogućnost navodnjavanja, nagib, nadmorska visina. Za sve parcele načinjene su skice sa brojem i pravcem redova kako bi se definirao točan broj potrebnih sadnica, a što će ujedno poslužiti za izradu specifikacija sistema navodnjavanja što će biti predmet nabavke od strane općina-partnera u projektu.

Tom prilikom uzeti su uzorci zemljišta i obavljena analiza, praćena preporukama za gnojidbu tla.

Poljoprivrednici su prethodno potpisali ugovore s tvrtkom Šumski plod d.o.o., temeljem kojega se obvezuju samostalno financirati 60 % ukupno potrebnih sadnica za njihove parcele po modelu 3+1 (tri godine predviđene za povrat robne pozajmice, te jednu godinu grejs perioda), dok je preostalih 40 % sadnica financirano od strane GIZ-a. Korisnicima je dana mogućnost da povrat robne pozajmice mogu vršiti ili u novcu ili kroz otkup plodova od strane tvrtke Šumski plod d.o.o. Svakom od korisnika će od strane općina, na čijem se području nalaze, biti financirani i sustavi za natapanje njihovih parcela. Proizvodnja na novopodignutim pilot parcelama biti će praćena preporukama savjetodavaca, koji su također prošli obuku za savjetodavce u okviru GIZ-ovog programa (obuka pod nazivom 'Trening trenera').

GIZ u okviru svog ProLocal programa (Programa za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj) u suradnji s REDAH-om i općinama Konjic, Jablanica i Prozor/Rama, podržava podizanje pilot parcela jagodastog voća u sklopu projekta podrške razvoju lanca vrijednosti jagodičastog voća u navedenim općinama.

Kopirati
Drag cursor here to close