HKZP

Iznad Hrvatske jučer zabilježeno 2.520 letova zrakoplova

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2014. u 11:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zračnom prostoru pod nadležnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) jučer je zabilježeno 2.520 letova zrakoplova, od čega najviše preleta, što je najbolji ostvareni dnevni rezultat ove godine, izjednačen s prošlogodišnjim iz kolovoza, izvijestio je danas HKZP.

Rekordan broj letova ostvaren je unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama, uz pomno planiranje, kao i izuzetno zalaganje šefova smjena i svih kontrolora zračnog prometa - bilo je 1.978 preleta, a ostalo su bila polijetanja i slijetanja zrakoplova, ističe se u priopćenju.

Ti rekordni rezultati ohrabruju jer je na zahtjevnom europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi vrlo važna razina učinkovitosti svakog pružatelja usluga, koju Europska komisija procjenjuje za područja sigurnosti, kapaciteta/kašnjenja, zaštite okoliša i učinkovitosti upravljanja troškovima, napominje se.

Petogodišnji plan učinkovitosti izrađen je u suradnji s ostalim državama članicama Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe, a cijena preleta u Hrvatskoj je među najnižima od njih, što omogućuje bolju konkurentnost u tržišnom okruženju Jedinstvenog europskog neba u kojem za sve pružatelje usluga u EU vrijede ista pravila, dodaje se.

Od otvaranja gornjeg zračnog prostora iznad Kosova u travnju ove godine, prosječan porast prometa u nadležnosti HKZP-a bio je oko pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close