Očuvanje tradicije

Izložba autohtonih sireva: Važno je zaštiti vlastite proizvođače

Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2014. u 08:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva 'PRAMENKA' i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet iz Mostara, organizirali su 19.12.2014 na farmi 'Smiljanić', XI izložbu autohtonih sireva , u sklopu koje je održan edukacijski seminar za proizvođače .

Lokacija farme 'Smiljanić' nalazi se na tromeđi općina Rama-Prozor, Kupres i Tomislavgrad, koja svojim rubnim dijelom dodiruje planinu Ljubušu, postojbinu proizvodnje tradicijskih sireva. Ova izložbom promoviraju se autohtoni sirevi, a edukacijom proizvođača Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet iz Mostara želi započeti proces zaštite zemljopisnog porijekla sireva, koji su izvorno vezani za ovaj prostor i predstavljaju dio nacionalne baštine.

Predavači su za vrijeme seminara skrenuli pozornost na značaj zaštite vlastitih proizvođača, koja ujedno inicira i ruralni razvitak u smislu uvođenja različitih modela proizvodnje, aktivno uključivanje svih sudionika u distributivni lanac i očuvanje tradicije proizvodnje sira za naredne generacije.

Važnost zaštite autohtonih sireva ogleda se i u zaštiti potrošača, koji time dobivaju potpunu informaciju o proizvodu uz garanciju kvalitete i autentičnosti kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close