Prvi projekt

Izgradnja ceste Neum - Stolac prioritet Svjetske banke

Gospodarstvo / Flash | 27. 09. 2016. u 12:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska banka u BiH ima bogat i sveobuhvatan program aktivnosti, a osnovna zamisao i intencija našeg programa jeste da budemo ovdje na raspolaganju vlastima u BiH i pružamo tehničku i financijsku podršku na provođenju Reformske agende – izjavila je danas šefica Ureda Svjetske banke u BiH Tatiana Proskuryakova.

Govoreći o aktualnim projektima koje Svjetska banka provodi ili planira u suradnji s bh. vlastima, Proskuryakova je podsjetila da je Svjetska banka odobrila novu strategiju suradnje s BiH čija je implementacija već počela.

''Prvi projekt koji je Odbor naših direktora već odobrio i čija implementacija počinje jeste projekt modernizacije cesta u koji je uključena i izgradnja ceste Neum - Stolac. Zaista se nadamo da će taj projekt doprinijeti povećanju rasta i unapređenju životnog standarda posebno onih ljudi koji žive u tim područjima'', navela je Proskuryakova.

Projekt za koji se očekuje da će pregovori biti održati u listopadu odnosi se na podršku zapošljavanju.

''To je projekt koji će se u svom početnom stadiju fokusirati na omogućavanje zapošljavanja mladih, odnosno na omogućavanje mladima da dobiju prvo radno mjesto i to u privatnom sektoru. Projekt je interesantan zbog toga što uključuje mehanizam samoučenja, odnosno samounapređenja'', istaknula je.

Nezaposleni među glavnim prioritetima

U okviru tog projekta bit će izvršeno pilot-testiranje raznih mehanizama podrške ciljanih na različite grupe nezaposlenih ili neaktivnih osoba i onda će se oni mehanizmi, koji se pokažu najuspješnijim, proširiti.

''Još jedan projekt koji bih spomenula je operacija proračunske podrške koju Svjetska banka priprema u suradnji s MMF-om. Kao što je poznato, MMF-ov program je već odobren tako da je jedini preostali uvjet za odobrenje našeg programa pitanje vezano za usvajanje pravilnika o kontroli cijena lijekova. Uvjerena sam da će se i to pitanje ubrzo razriješiti tako da ćemo i mi moći svoju operaciju odobriti u sljedećih nekoliko mjeseci'', istaknula je.

Navela je još nekoliko programa i projekata koji su još u ranoj fazi pripreme, ali se aktivno radi na njima.

''Jedan je operacija reforme zdravstvenog sektora, sljedeći je pružanje podrške za regulativu bankarskog sektora. Također smo uradili analizu opcija za pružanje podrške za restrukturiranje željezničkog sektora, pa se nadamo da će se to okončati jednom kreditnom operacijom. Radimo i na reformi poslovnog okruženja i pružanju podrške za mala i srednja poduzeća'', kazala je, između ostalog, Proskuryakova.

Svjetska banka danas je predstavila redovni ekonomski izvještaj za jugoistočnu Europu.

Zvizdić i Ilahi: Provoditi strukturne reforme na svim nivoima vlasti

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nadeem Ilahi razgovarali su danas u Sarajevu o realiziranim aktivnostima iz Pisma namjere MMF-u te o pitanjima vezanim za nastavak reformi i konsolidacije financijskog sektora u BiH.

Zvizdić je informirao Ilahija o reformskim procesima koji se provode u BiH, kazavši da upravo strukturne mjere koje su definirane Pismom namjere daju snagu aranžmanu s MMF-om te je istaknuo da očekuje u sljedećem razdoblju dolazak tehničkih timova koji će pružiti podršku realiziranju dogovorenih mjera.

Ilahi je izrazio zadovoljstvo progresom u realiziranju dogovorenih reformi, a zajednički su se usuglasili da realiziranje dogovorenih zadataka iz Pisma namjere predstavlja pitanje ozbiljnog uređenja financijskih i fiskalnih sustava te da je u sljedećem razdoblju neophodno raditi na provođenju strukturnih reformi na svim nivoima vlasti u BiH.

Misija MMF-a će boraviti u BiH od 19. do 22. studenog 2016. godine kako bi obavila pregled po stand by aranžmanu, najavljeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close