ruralni turizam

Iz HNŽ u Istru: Studijska posjeta obiteljskim gazdinstvima

Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2016. u 11:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog županije je u okviru realizacije Projekta razvoja ruralnog turizma u Hercegovačko-neretvanskom županiji organizirala studijsku posjetu obiteljskim gazdinstvima u Istri (Hrvatska) kako bi se pružitelji usluga u ruralnom turizmu sa područja HNŽ upoznali sa primjerima dobre prakse ruralnog turizma na licu mjesta.

Kao što je poznato Istra prednjači u razvoju ruralnog turizma u cijeloj regiji i njihova domaćinstva se već odavno uspješno bave pružanjem usluga u ovom vidu turizma.

Posjeta se odvijala u periodu od 15. do 18.svibnja a sudionici posjeta su prvog dana bili gosti domaćinstvu „Arbalovija“- ruralnoj kući za odmor, odnosno adaptiranoj staroj istarskoj tradicionalnoj kamenoj kući s pripadajućim gospodarskim objektima za potrebe turizma. Kuća je odličan primjer uređenja objekta u skladu s istarskom graditeljskom baštinom. Zatim je organiziran posjet domaćinstvu „Casa Matiki“, registriranom kao agroturizam a posluje po principu ruralnog B&B/noćenje s doručkom/.

Radi se nekadašnjem tipičnom istarskom seoskom imanju koje je prenamjenjeno za potrebe turizma. Nakon toga je posjećeno domaćinstvo „Paladnjaki“ registrirano kao prvo agroturističko domaćinstvo u Istri. Domaćinstvo je autentično, staro, tipično istarsko poljoprivredno imanje u vlasništvu obitelji Miličić koja ovdje živi i radi.

Bave se intenzivno poljoprivrednom proizvodnjom: žitarice, povrće, voće, posebno vinogradarstvom te stočarstvom: perad, svinje, ovce, istarska goveda, tako da je većina proizvoda koje nude kroz turističke usluge iz vlastite proizvodnje.

Drugog dana je napravljen posjet domaćinstvu „La Parenzana“ – ruralni obiteljski hotel. Domaćinstvo je prvi ruralni hotel otvoren 2001. godine kada se za potrebe turizma renoviralo nekadašnje poljoprivredno gospodarstvo (tzv. Stancija), uređeno u atraktivnom rustikalnom stilu.

Na domaćinstvu se gostima, osim smještaja (kapacitet 32 kreveta) i prehrane u vlastitom restoranu, nude i dodatne aktivnosti: izleti u okolici, škole kuhanja, teambuilding, poslovni sastanci i ostalo.

Pored ovih posjeta, sudionici studijske posjete su imali priliku kušati poznata istarska vina u njihovim vinarijama kao i kušati kvalitetna maslinova ulja, med i razne proizvode od meda.

Turistička zajednica HNŽ kao organizator ovog posjeta se nada da su njegovi sudionici imali kvalitetan program koji će im koristiti u narednom periodu u razvoju ponude ruralnog turizma na njihovim posjedima,vinarijama i obiteljskim imanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close