Povećanje od 40%

Ivanković Lijanović: 120 milijuna KM za poticaje iduće godine

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2012. u 07:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović podnio je zahtjev da se za poticaje u narednoj godini izdvoji 120 milijuna KM, smatrajući da bi se novim povećanjem od oko 40 posto stvorile pretpostavke da se teška situacija koju su poljoprivrednici imali u ovoj godini ublaži.

To je potvrdio u današnjem intervjuu za "Oslobođenje", u kojem je naglasio i da ove godine nema razloga za prosvjede, navodeći da će jedino postojati ako Vlada i Parlament FBiH ne prihvate njegov prijedlog za povećanje poticaja u iznosu od 120 milijuna KM za iduću godinu.

"Onda poljoprivrednici imaju potpuno pravo organizirati prosvjede jer naši susjedi i EU izdvajaju daleko više sredstava nego mi, a naši proizvođači se nalaze na istom tržištu", kazao je Ivanković Lijanović.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju tvrdi da će značiti veliku štetu za bh. poljoprivrednike, dodajući da će praktično izgubiti izvoz u Hrvatsku, u koju se izvozi samo mlijeka oko 50 milijuna litara.

"Već radimo s našim prerađivačima na iznalaženju alternativnih tržišta i pokušat ćemo na taj način ublažiti posljedice ulaska Hrvatske u EU. Imamo mogućnost plasmana naših proizvoda u zemlje članice CEFTA-e i aktivno radimo na tome da pokušamo otvoriti tržište Turske i Saudijske Arabije", istakao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Također, navodi da je i Rusija potencijalno tržište za bh. proizvođače, koji moraju imati daleko veću podršku da bi sve ovo realizirali.

Kopirati
Drag cursor here to close