Radnici

Isplata sredstava za uvezivanje radnog staža u FBiH do 2059. godine

Gospodarstvo / Flash | 29. 11. 2015. u 08:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federaciji BiH (FBiH) potreban je 452,1 milijun KM za uvezivanje radnog staža za više od 25.000 radnika kojima poduzeća s većinskim državnim kapitalom nisu od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 2014. godine izmirila doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Da bi ovaj problem bio riješen, Vlada FBiH pripremila je nacrt sustavnog zakona koji proizilazi iz Akcionog plana Reformske agende.

"Već duži vremenski period u Federaciji imamo situaciju da osobe prema evidencijama imaju ispunjene uvjete za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, ali one to pravo, praktično, ne mogu ostvariti zbog činjenice da nisu uplaćeni doprinosi. Takve osobe nalaze se u vrlo teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, bez ikakvih primanja, većinom bez zdravstvene zaštite, te bez realnih izgleda da neplaćeni doprinosi budu izmireni od poslodavaca", konstatira se u obrazloženju sustavnog zakona.

Kako je ocijenjeno, Federacija kao većinski vlasnik ovih poduzeća ima obavezu sustavno riješiti ovaj problem, pa će tako već u 2016. godini Federalnom zavodu PIO/MIO biti doznačena prva tranša, i to u iznosu od 53,2 milijuna KM.

U 2017. godini će ova tranša iznositi 7,5 milijuna KM, a u 2018. bit će izdvojeno oko devet milijuna maraka za uvezivanje radnog staža. Radna grupa koja je napravila prednacrt navela je da će sve do 2059. godine postupno biti isplaćivane tranše za uvezivanje radnog staža. Mjesečna osnovica za uplatu doprinosa po osobi iznosit će 498 KM.

Prema nacrtu zakona, sredstva za uvezivanje staža isplaćivat će se od 2016. do 2059. godine, kada je planirano uvezivanje staža i posljednjem osiguraniku koji ima neizmirene doprinose do kraja 2014. godine, a ispunjava uvjete za mirovinu, piše "Dnevni avaz".

Već u sljedećoj godini Federalnom zavodu PIO trebala bi biti doznačena prva tranša u iznosu od 53,2 milijuna KM.

U obrazloženju zakona navodi se da već duži period u FBiH osobe sa ispunjenim uvjetima za umirovljenje ne mogu ostvariti to pravo jer nisu uplaćeni doprinosi, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close