Ništa bez novca

Islamska država priprema svoju valutu

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2014. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos vojnim udarima SAD i saveznika, militanti Islamske države počeli su pripreme za izradu vlastite valute, koja će biti oblikovana prema valuti kalifata Umajad iz osmog stoljeća.

Islamisti su počeli prikupljati zlato, srebro, bakar i druge plemenite materijale s osvojenih područja kako bi pokrenuli vlastitu valutu na dijelovima iračke i sirijske teritorije - tvrde prodavači metala.

Stručnjaci izražavaju sumnju da islamisti imaju tehničke ili znanstvene sposobnosti za produkciju vlastite valute, ali su sve snažnije indicije da su militanti sakupili dovoljne količine potrebnih sirovina, prenijela je Srna.

Trgovac zlatom iz Faludže Haj Samir tvrdi da "strani džihadisti kupuju svo zlato i srebro koje mogu naći'' te da im je on sam prodao šest kilograma.

"Rekli su mi kako su to darovi za njihove žene, ali sada mi je jasno zašto ga žele. I drugi trgovci kažu isto, pa smo morali putovati u Bagdad kako bi kupili još zlata koje džihadisti odmah otkupe", rekao je Samir.

Drugi trgovac koji radi u okolici Mosula Osman Ahmed navodi kako je brzina kojom islamisti otkupljuju metale tolika da su trgovci morali ići na područja pod kontrolom Kurda kako bi obnovili zalihe.

"Kupovna moć islamističkog novca ovisit će isključivo o tržišnoj cijeni zlata, srebra i bakra", objašnjava Steven Hanke, profesor primijenjene ekonomije na sveučilištu John Hopkins.

Mnogi se pitaju odakle džihadistima dovoljna količina materijala za široku distribuciju nove valute.

Nafta je jedan od izvora prihoda kojim se koriste. Pretpostavlja se da Islamska država prodajom iračke i sirijske nafte zarađuje otprilike dva milijuna funti dnevno.

Iznuđivanjem novca od lokalnih firmi, odnosno "reketom", islamisti su u stanju da prikupe otprilike pet milijuna funti mjesečno, a 40 milijuna prodajom talaca - navode analitičari.

Kopirati
Drag cursor here to close