Ima tko hoće

Iran: Prodavat ćemo naftu drugim zemljama

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2012. u 12:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski dužnosnici poručili su u četvrtak da ih sankcije Europske unije (EU) na uvoz nafte neće ugroziti jer je potražnja za iranskom naftom velika pa se prodaja lako može preusmjeriti ka drugim odredištima, odnosno ka Aziji.

Iranska nacionalna naftna kompanija priopćila je u četvrtak da je interesiranje za iransku naftu toliko veliko da neće biti problem da se proda na drugom mjestu.

Europski diplomati prethodno su izjavili da su postigle načelni sporazum o zabrani uvoza iranske nafte u EU, koja se još uvijek nije odredila kada bi embargo na iransku naftu trebalo da stupi na snagu.

Francuska se nada da će ta odluka biti objavljena na sastanku ministara vanjskih poslova EU krajem siječnja, prenosi AFP.

Saudijska Arabija se, u međuvremenu, ponudila da popuni sve praznine koje bi mogle da nastanu embargom na uvoz iranske nafte u EU, prenosi Reuters izjavu neimenovanog saudijskog dužnosnika.

Vojni i politički lideri Irana su zaprijetili zatvaranjem strateškog Hormuškog moreuza za sve naftne tankere s Bliskog istoka ukoliko se blokira prodaja iranske nafte u EU.

S obzirom na to da je EU drugo najveće tržište za iransku naftu, poslije Kine, i da naftni prihodi čine 80 posto iranskih prihoda od izvoza, europski embargo bi teoretski mogao da zada težak udarac iranskoj ekonomiji, već oslabljenoj uzastopnim zapadnim sankcijama.

Zapad sankcijama pritiska Iran iz straha da ova zemlja pokušava da napravi atomsku bombu pod izgovorom da razvija nuklearni program za koji uporno tvrdi da će se koristiti isključivo u civilne svrhe.

SAD, koje su prošlog vikenda propisale novi zakon koji pogađa iransku središnju banku, pozdravile su najnoviji potez EU i izrazile želju da i druge zemlje slično postupe kako bi se izvršio ekonomski pritisak na Iran, prenosi Tanjug.

U tom cilju, američki ministar financija Timothy Geithner trebalo bi da putuje u Kinu i Japan narednog tjedna radi razgovora o "koordiniranju" sankcija. Iran inzistira da nestabilnost njegove valute nije vezana za američke sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close