Denis Zvizdić

Investitori iz Kine biti će dio dinamičnog ekonomskog razvoja u BiH

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2015. u 11:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Investitori iz Kine će biti dio dinamičnog ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini (BiH), rekao je Denis Zvizdić, novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhua.

Zvizdić je naglasio da se trgovinska razmjena između dvije zemlje povećala tijekom proteklih nekoliko godina. To predstavlja dodatni poticaj za veći angažman u promociji investicijskih projekata, naročito u sektorima energije i infrastrukture koji mogu biti financirani od investitora iz Kine, dodao je.

Na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Europe, koji je održan u Beogradu 15. prosinca, kineski premijer Li Keqiang je najavio novi investicijski fond u vrijednosti nekoliko milijardi dolara za novu suradnju u regiji.

''Cilj Bosne i Hercegovine je privući strane investicije koje će pokrenuti ekonomski razvoj i zapošljavanje. Siguran sam da će investitori iz Kine biti dio takvog dinamičnog ekonomskog razvoja'', rekao je Zvizdić.

On je najavio da će BiH uskoro biti spremna ponuditi kineskim investitorima čitavu liniju projekata iz raznih sektora, kao što su energija, infrastruktura, drvna, prehrambena i tekstilna industrija.

''To će pokazati da BiH ima institucionalni kapacitet da prihvati izravne strane investicije'', rekao je, između ostalog, Zvizdić za agenciju Xinhua, dodajući da će BiH raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta da bi privukla kineske investitore. Parlament BiH je Zvizdiću dodijelio 11. veljače četverogodišnji mandat kao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Xinhua podsjeća da je Zvizdić diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1989., te doktorirao 2007. Radi kao profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu na predmetu Urbanizam i prostorno planiranje. Kineska agencija također navodi da je dugogodišnji član Stranke demokratske akcije i blizak suradnik Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika stranke i člana Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close