Pola milijuna državi

Inspektori u dva dana napisali 246 kazni

Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2016. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je u pojačanim aktivnostima 23. i 25. kolovoza, uz angažiranje svih inspektora, izvršila ukupno 323 inspekcijska nadzora.

Inspekcijskim nadzorom je obuhvaćen prostor cijele FBiH, a posebno dijelovi u kojim u ovom razdoblju boravi povećan broj turista, domaćih i stranih, priopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.

Tijekom inspekcijskih nadzora, inspektori Porezne uprave FBiH utvrdili su da je u 31 objektu obavljana djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, a 88 radnika nije prijavljeno. U 150 slučajeva je utvrđeno nepoštivanje Zakona o fiskalnim sustavima - 30 kontroliranih objekata nisu imali instaliran fiskalni uređaj te je kod 120 subjekata utvrđeno neevidentiranje prometa.

Zapečaćeno je 66 objekata, i to zbog rada bez odobrenja nadležnih organa, zapošljavanja neprijavljenih radnika, a zbog neposjedovanja fiskalnog sustava ili neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja izdano je 246 prekršajnih naloga, s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 508.500 KM.

Porezna uprava je tijekom 22 provedene jednodnevne akcije na području Federacije BiH, izvršila 5.325 kontrola i otkrila 1.968 radnika s neriješenim radno-pravnim statusom te utvrdila da je 898 objekta radilo bez odobrenja za rad, 462 objekta bez fiskalnog uređaja, a 1.553. subjekta nisu vršili izdavanje računa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečatila je 1.348 poslovnih objekata i izdala 3.431 prekršajnih naloga s izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 7.452.120 KM.

U ovoj godini u provedenim postupcima inspekcijskog nadzora utvrđene su dodatne porezne obveze u iznosu od 231.935.322 KM i podnesen je 41 izvještaj o postojanju sumnje da su počinjena krivična djela iz oblasti poreza, propisana Krivičnim zakonom FBiH.

Porezna uprava FBiH pozvala je porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a da novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, isplatu plaća zaposlenicima…

Također, najavili su da će nastaviti pojačane aktivnosti na kontroli i sprječavanju sive ekonomije. Posebna pažnja bit će posvećena poreznim obveznicima koji obavljaju knjigovodstvene usluge, a kod čijih komitenata su utvrđivane nepravilnosti u poslovanju, priopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.

Kopirati
Drag cursor here to close