Sporan zakon

Inspektori: Novac od Svjetske banke prisvojili su samo 'federalci'

Gospodarstvo / Flash | 30. 09. 2014. u 08:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Umjesto da se donese prekršajni nalog isti za područje Federacije svaki organ ima različiti nalog, ima ih na stotine različitih. Od kad je 14. kolovoza Zakon stupio na snagu prekršajni nalozi još nisu gotovi, te je tako blokiran rad inspektora'', navodi se u priopćenju za javnost Udruženja inspektora F BiH povodom donošenja novih Zakona o prekršajima u FBIH i Zakona o inspekcijama FBIH.

''Iako je u proceduri donošenja Zakona o inspekcijama FBIH dano više od stotinu raznih amandmana , iako je obaran više puta , zakon je na silu usvojen od oba federalna parlamenta samo zato da bi se dobio novac od svjetske banke'', navode inspektori i dodaju kako je donošenjem ovakvog zakonskog rješenja ''zanimanje inspektora dovedeno na najmanju točku vrednovanja''.

Certificiranje

Inspektori imaju vrlo mala prava, a li zato su im na leđa natovarene sve vrste obveza i dužnosti, navode inspektori.

''Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, kao nositelju stvaranja ovog Zakona bilo važno da je Zakon usuglašen s Udruženjem poslodavaca FBiH s kojima su faktički na suprotnim stranama, a nisu se udostojali zakon uskladiti s Udruženjem inspektora u FBiH i Sindikatom federalne uprave za inspekcijske poslove'', navodi se u priopćenju.

Dodaju kako je usvajanjem ovakvog Zakona između ostalog uvedeno certificiranje inspektora te će inspektori morati dobiti certifikat da mogu raditi i biti ponovo ispitivani za ono što su odavno položeni.

''Tražimo da se certificiranje ukine ili da se uvede za državne službenike, te da svi budemo dovedeni u ravnopravan položaj'', navode inspektori i dodaju kako je uvođenje pojma mentor umjesto savjetnik krajnje diskriminatorski ''u odnosu na druge poslove i druge stvari''.

''Od svjetske banke su dobivene pare za organizaciju inspekcije u FBIH, te pare nisu date samo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove u FBiH, već i za organiziranje cijele inspekcije i njihovog rada i na razini županijskih uprava, gradskih i općinskih inspektora'', navodi Udruženje federalnih inspektora i dodaje kako Federalna uprava za inspekcijske poslove ima sve uvjete za rad dok su ostali na rubu propasti.

Pritisci i mobing

''Rade u neuvjetnim prostorijama koje vlastitim sredstvima popravljaju prostore u kojima borave, ugrađuju se GPS na federalna kola, a ostale inspekcije su na prosjačkom štapu'', navode inspektori i dodaje kako ovakvim Zakonom inspektori rade sve moguće poslove koji nisu u opisu njihovog radnog mjesta, vrše se stalni pritisci i mobing na inspektore.

Činjenica je, navode inspektori, da Pravilnik o unutarnjoj organizaciji uprave nije donesen u skladu s važećim zakonskim propisima, te je zato i upravni inspektor iz Federalnog Ministarstva pravde Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i njezinom direktoru naložio rješenjem da se uskladi s važećim zakonskim propisima, o čemu je izvještena i Agencija za državne službenike u FBiH, jer je u tijeku natječaj za prijem novih inspektora, te bi faktički njihov prijem bio protuzakonit.

''Kad se zna da bi Federalna uprava za inspekcijske poslove trebala biti vrh institucija u provjeri rada organa po zakonskim propisima, onda je svaki komentar suvišan'', zaključili su inspektori komentirajući novi zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close