Federalni džepovi

Infuzijski proračun: 44 posto ide za vraćanje duga

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2015. u 06:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osjetila sam da ćemo moći dobro raditi, ne bih željela da me vrijeme demantira. Uistinu bi htjela da to ono što mi možemo svatko iz svojih resora'', izjavila je za Fenu Jelka Miličević ministrica financija Federacije BiH i dopremijerka Federacije.

Ona i Aleksandar Remetić (DF) su novoimenovani dopredsjednici Vlade Federacije te su izjavili su za Fenu da su preuzeli odgovorne dužnosti, u kojima ih u sljedeće četiri godine očekuje dosta rada.

''Načelno s premijerom Federacije Fadilom Novalićem dogovorili smo se da ćemo sve uraditi da Federalna vlada dobro funkcionira'', kazala je Miličević.

Kaže kako je posebno veseli je činjenica da su sinoć na prvoj hitnoj sjednici Vlade razmatrane veoma važne odluke, Prijedlog ovogodišnjeg proračuna Federacije uz Prijedlog zakona o izvršenju proračuna, što su jednoglasno usvojili članovi nove Vlade.

Pojasnila je kako je proračun Federacije BiH za 2015., koji je sinoć usvojen u oba doma Parlamenta FBiH u iznosu od 2.334.147.169 KM, manji za 141 milijun KM od prošlogodišnjeg.

Takav proračun, smatra, u startu ima obvezu po vraćanju duga (vanjskog i unutarnjeg) i po kamatama koje su 102 milijuna KM, otprilike nešto manje od jednu milijardu, a to je 44 posto proračuna.

''Znači da mi o ovom proračunu ne možemo pričati da je razvojni. Nije on ni socijalni, jer ne može udovoljiti svim socijalnim zahtjevima. Medicinski rečeno on je infuzijski i uistinu želimo da više nikada takav proračun ne usvojimo odnosno da ti naši proračuni budu sa sigurnijom strukturnom prihoda'', izjavila je Miličević.

Zaduženja po njezinom mišljenju su sada vrlo nekvalitetna, jer od ukupnih zaduženja za ovu godinu, 50 posto je na kratki rok s velikim kamatnim stopama, a to su trezorski zapisi.

To se može riješiti rebalansom proračuna samo pod uvjetom, kako kaže, da se obnove razgovori s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom, dok je najbolje rješenje kada bi imali sigurno punjenje proračuna od izravnih i neizravnih poreza.

Upravo će kroz rebalans proračuna Aleksandar Remetić kao federalni ministar trgovine nastojati naći mjesta za sve korisnike koju su vezani za Ministarstvo trgovine FBiH.

Prvo se, ističe, moraju sagledati svi problemi ministarstva za jednu, dvije i četiri sljedeće godine.

''Druga stvar je da vidimo sa svim korisnicima ministarstva u smislu kako oni vide probleme i rješenja, jer ih oni sigurno bolje znaju od nas. Treća stvar koju ću uraditi je da napravimo listu svih dosadašnjih inicijativa ministarstva, od prijedloga do ideja, koje nisu prošle. Ne da historijski istražujemo zbog čega, nego da po prioritetima napravimo redoslijed kako bismo obnovili neku od tih inicijativa u korist trgovine u Federaciji'', kaže Remetić.

U četverogodišnjem mandatu naglašava kako želi ići ispred korisnika i kritičara, te otvarati sustavi prostor poduzetnicima da razvijaju svoje biznise i zapošljavaju ljude.

''Svim tim ljudima, koje vode biznis, koji imaju svoj rizik i koji su uložili svoj novac treba pružiti da šire i jačaju svoj biznis, a samim tim će i Federacija imati korist od toga kroz zapošljavanje, poreze i sve ostalo'', zaključio je u izjavi za Fenu dopredsjednik Vlade FBiH i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić.

Kopirati
Drag cursor here to close