Pad prihoda

Industrija luksuzne robe u problemima - Kinezi i Rusi manje troše

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2014. u 06:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slabi poslovni rezultati LVMH-a, najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe, potvrdili su prošloga tjedna da je industrija brendiranih proizvoda suočena sa sporim rastom zbog pada potražnje kineskih i ruskih turista, najvećih kupaca te robe u svijetu.

Industrija luksuznih proizvoda brzo se oporavila od financijske krize i recesije 2008. godine, pa je od 2010. do 2012. zabilježila snažan rast. No, posljednje dvije godine taj se rast drastično usporio, među ostalim, zbog strogog kažnjavanja korupcije i nelegalnog trgovanja u Kini.

Pad prihoda i dobiti u prvom tromjesečju LVMH konglomerata - čiji su brandovi Louis Vuitton, Moet henessy, Zenith, Tag Heuer, Christian Dior potvrdio je tezu da je za tom robom pala potražnja Kineza, najvećih svjetskih kupaca luksuzne robe, te da je ta industrija suočena sa sporim rastom idućih godina.

Izvješće LVMH-a pokazalo je da turisti, posebice kineski, znatno manje kupuju u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, u kojoj mnogi proizvođači luksuzne robe ostvaruju i do 10 posto svojih ukupnih prihoda.

Situacija u toj industriji neće se poboljšati dok se ne stabiliziraju trendovi u Aziji, kaže Omar Saad, analitičar potrošnje iz tvrtke ISI Group.

A trendovi pokazuju da Kinezi manje kupuju luksuznu robu ne samo u domovini nego i u inozemstvu, pa Saad navodi da je u Francuskoj i drugim europskim zemljama osjetno pala potrošnja kineskih turista.

Pad prodaje brendiranih proizvoda u Europi posljedica je, također, pada potrošnje Rusa, najvećih svjetskih potrošača luksuzne robe nakon Kineza, zbog sankcija protiv Moskve u vezi ukrajinske krize i pada tečaja rublja.

Kopirati
Drag cursor here to close