Dokumenti

INA gasi Sisak da bi preradu prebacila u BiH?

Gospodarstvo / Flash | 11. 02. 2015. u 09:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prerada INA-ine nafte mogla bi se iz Siska preseliti u Bosanski Brod, objavio je Jutarnji list pozivajući se na interni INA-in dokument kojeg su novinari te tiskovine dobili na uvid, a u kojem se razmatra mogući način umrežavanja hrvatskih naftnih polja s rafinerijama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj.

''Rafinerija u Sisku nije polovicom proteklog mjeseca zaustavljena samo privremeno, dok se ne sakupi nafta potrebna za normalan nastavak rada, kako su to iz Ine pokušali uvjeriti gnjevne radnike i hrvatsku javnost. Upravo suprotno'', piše Jutarnji list navodeći kako se, dok sisačka postrojenja stoje, u INA-i u strogoj tajnosti analizira i priprema odvoženje domaće nafte na inozemne adrese.

Swing mode

Sisačka je Rafinerija zadnjih godina prerađivala samo domaću naftu, koje godišnje ima oko 600 tisuća tona. Kako su raspoložive količine sirovine osjetno manje od kapaciteta Rafinerije, postrojenja su radila na mahove, u tzv. Swing modu, što znači da se prerada pokreće kad se u Sisku sakupi od 200 do 300 tisuća tona nafte, a potom privremeno gasi do nove runde. Unatoč takvom radu, sisačka je Rafinerija, dok prerađuje domaću naftu, poslovala pozitivno, navodi Jutarnji.

Novine pišu kako INA uporno pokušava zatvoriti sisačku rafineriju, pa je unatoč brojnim protivljenjima to uspjela učiniti 14. siječnja, tvrdeći da se radi o privremenoj odluci.

''Na oprez, međutim, upućuje činjenica da Ina u ovogodišnjem planu nije navela preradu u Sisku. Isto tako nije planirala ni kune za investicije niti za održavanje rafinerije'', piše Jutarnji list navodeći kako energetski stručnjaci smatraju da se to može tumačiti samo na jedan način: rafinerija se praktično zatvara a da se formalna odluka o tome - zbog odnosa snaga - neće ni donijeti.

Pomno razrađeno

Dobro upućeni izvori, navode novine, tvrde kako je INA već potkraj prošle godine hrvatsku naftu ponudila rafineriji u Bosanskom Brodu. U međuvremenu je taj plan odvoženja hrvatske nafte ne u Sisak, nego u rafinerije izvan Hrvatske pomno razrađen.

Jutarnji list tvrdi da u analizi koju su imali priliku vidjeti, kao moguća odredišta navode se rafinerije u Rijeci, Bosanskom Brodu, Pančevu te MOL-ova rafinerija Sashalombata u Mađarskoj, ali i da Rijeka nije prihvatljiva jer nema instalacije za prihvat nafte autocisternama.

U dokumentu se detaljno analiziraju i mogući načini transporta, kao i troškovi cijele operacije.

Na upit radi li Uprava planove za transport domaće nafte na preradu u inozemstvo iz INA-e su Jutarnjem listu kratko odgovorili kako u najboljem poslovnom interesu kompanije, ''INA uvijek mora pronaći način komercijaliziranja svoje proizvodnje koji stvara najveću vrijednost, neovisno o rezultatima rafinerijskog poslovanja''.

S druge strane, neimenovani izvor Jutarnjeg u INA-i rekao je kako ta tvrtka ''nema namjeru iznajmiti rafinerijske kapacitete u susjednim nam zemljama i ponovno uvoziti derivate u Hrvatsku, nego prodati naftu proizvedenu u Hrvatskoj''.

Ministar ne zna za odluku 

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je pak kako nikakva odluka o izvozu nafte iz Hrvatske na preradu u susjedne zemlje nije donesena te kako je nedopustiva ideja da se sirova naftu izvozi iz Hrvatske, a gasi rafinerija u Sisku.

"Koliko ja znam nije nikakva odluka donesena, ali apsolutno je nedopustiva ideja da uopće netko misli sirovu naftu izvoziti iz Hrvatske, a gasiti rafineriju u Sisku", rekao je Vrdoljak.

"Iz ekonomskog, ekološkog, industrijskog, prometnog aspekta, sve je to glupo. Glupe odluke se u Ini više ne smiju donositi i mislim da su to kolege iz MOL-a već shvatile. Reterirali su i oko zatvaranja Siska, oko isplate dobiti, sad imaju novce jer nisu isplatili dobit i to trebaju lijepo uložiti u Rijeku, Sisak, raditi proizvodnju s domaćom naftom. Mi imamo alata za zaustaviti odluke koje su štetne prvenstveno za Inu, a onda i za energetsku stabilnost Republike Hrvatske", istaknuo je Vrdoljak.

Kopirati
Drag cursor here to close