Federalna Vlada

Imenovana Radna skupina za iznalaženje modela sprječavanja sive ekonomije u radnim odnosima

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2015. u 15:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Radnu skupinuza iznalaženje modela za ublažavanje/sprječavanje sive ekonomije u dijelu radnih odnosa i neregistriranih poslovnih subjekata Vlada FBiH danas je imenovala Miru Bradaru, Sulju Kasapovića, Dianu Ružić, Jagodu Krdžović, Ismira Kalkana, Muhidina Subašića, Kenana Rešu, Adisa Fajića, Snježanu Bodnaruk i Denijala Pelidiju.

Zadatak Radne skupine je da, što žurnije, za Vladu FBiH izradi prijedlog modela (zakoni i podzakonski akti) za stimuliranje prvog zaposlenja i registraciju neregistriranih poslovnih subjekata. U roku od dva tjedna Radna skupina Vladi mora dostaviti plan svog rada, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Federalna vlada donijela odluku o isplatama stare devizne štednje za 2015. godinu

Vlada FBiH donijela je Odluku o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH za 2015. godinu, koja utvrđuju postupke i dinamiku ovih isplata.

Svakom pojedinom potražitelju, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje, s Jedinstvenog računa Trezora Federacije BiH bit će isplaćen maksimalni iznos od 1.000 maraka ili ukupan iznos do 1.000 maraka, priopćeno je iz Vlade.

Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo financija prema kronološkom redu u pregledima pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim potraživanjima, koji se objavljuju u “Službenim novinama FBiH” i u dvije dnevne novine.

Vlada FBIH utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o direktnim stranim ulaganjima

Vlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o direktnim stranim ulaganjima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Svrha je njegovo usklađivanje s izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH iz 2010. i 2015. godine. Ujedno, na ovaj način su precizirane odredbe važećeg federalnog propisa. Novina je uspostavljanje Vijeća za strane investitore, čiji rad omogućava koordinaciju na svim razinama vlasti u BiH, kao i koordiniran pristup radu s investitorima.

Prihvaćen je prijedlog IFC-ja da sva strana ulaganja u sektore koji podliježu restrikciji odobrava Vlada FBiH na prijedlog nadležnog ministra.

Informacija o javnim prihodima u 2014. godini

U razdoblju siječanj - prosinac 2014. godine ukupno ostvareni prihodi u Federaciji BiH iznosili su 6.660,6 milijuna maraka, što je sedam posto ili za 418,8 milijuna maraka više u odnosu na 2013. godinu. U ovaj iznos nisu uključena sredstva na ime servisiranja vanjskog duga i sredstva financiranja, kaže se u Informaciji o ostvarenim i raspoređenim prihodima za 2014. godinu, koju je danas prihvatila Vlada FBiH.

Ukupni proračunski prihodi iznosili su 3.678 milijuna maraka te su veći devet posto ili za 305,4 milijuna maraka u odnosu na 2013. godinu.

Prihodi izvanproračunskih fondova ostvareni su u iznosu od 2.790,5 milijuna maraka i veći su četiri posto, odnosno za 107,7 milijuna maraka, a javni prihodi ostalih korisnika u Federaciji BiH ostvareni su u iznosu od 132,1 milijuna maraka i veći su pet posto ili za 5,7 milijuna maraka.

Ukupni prihodi, s uključenim sredstvima na ime otplate vanjskog duga, tekući transferi i donacije i primici proračuna Federacije BiH iznosili su 2.328,8 milijuna maraka i veći su za 22 posto ili za 419 milijuna maraka u odnosu na 2013. godinu. Ukupni porezni i neporezni prihodi iznosili su 1.654,5 milijuna maraka s rastom od deset posto ili za 144 milijuna maraka, a tekući transferi i donacije iznosili su 11,8 milijuna maraka.

Ukupno ostvareni prihodi županijskih proračuna, uključujući proračune općina, županijske direkcije cesta i ostale korisnike javnih prihoda iznosili su 2.539,1 milijuna maraka i veći su sedam posto ili za 167,2 milijuna maraka.

Prihodi izvanproračunskih fondova u Federaciji BiH za izvještajno razdoblje ostvareni su s 2.790,5 milijuna maraka, što je više za četiri posto ili za 107,7 milijuna maraka u odnosu na 2013. godinu.

Naplaćeno je 1.547,9 milijuna maraka doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, što je četiri posto, odnosno za 61,8 milijuna maraka više nego u 2013. godini. Doprinosi za zdravstveno osiguranje iznosili su 1.115,8 milijuna maraka i veći su za četiri posto ili za 41,5 milijuna maraka, a za osiguranje od neuposlenosti naplaćeno je 126,8 milijuna maraka, što je povećanje od četiri posto, odnosno za 4,4 milijuna maraka.

Protekle godine je Federaciji BiH s Jedinstvenog računa doznačeno 2.687,7 milijuna maraka. Po odbitku vanjskog duga od 456,6 milijuna maraka, raspoloživa sredstva FBiH s ovog računa iznosila su 2.231,1 milijuna maraka, što je za 4,8 posto ili 101,7 milijuna maraka više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close