100 odabranih

Imena pripravnika u Vladi HNŽ: Stižu pritužbe da neki nemaju ni diplomu

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2016. u 11:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ožujka 100 vježbenika počet će raditi u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije u sklopu Programa jačanja konkurentnosti na tržištu rada – prvo radno iskustvo. Naime, Vlada je, priopćila kako je ''prihvatila zaključak kojim daje suglasnost na odabir stotinu kandidata s Liste kandidata koji ispunjavaju uvjete i zadovoljavaju kriterije za prijam vježbenika''.

''Zbog obveze Vlade o poštivanju Zakona o zaštiti osobnih podataka, popis kandidata s kojima će biti potpisan ugovor o obavljanju vježbeničkog staža objavljen je na oglasnoj ploči Vlade (Ulica Stjepana Radića br. 3, Mostar). O detaljima zaključenja ugovora kandidati će biti obaviješteni telefonskim putem'', priopćila je Vlada.

No, odmah su uslijedile kritike na ovu odluku koje se većinom odnose na netransparentnost i na upošljavanje onih koji su podobni, a ne kvalificirani.

Jedan čitatelj u pismu navodi kako mu nije jasno kako su se na popisu našle osobe koje nisu ni završile fakultet!

''Ja i moja žena smo oboje magistri s vrlo dobrim prosjekom, i nijedno od nas nema ni sata radnog staža, odnosno nikad nismo imali priliku ni pripravnički odraditi. Ali ne kukam radi toga, jer znam koliko je takvih mladih. Kukam radi toga što smo oboje aplicirali za natječaj i gle čuda, nakon tri mjeseca nadanja, opet nas nema na popisu. Ma ni to mi ne bi toliko smetalo, dok nisam naletio na nekoliko imena osoba koje su završile CKM ili nisu uopće studirale! Ima i takvih na popisu, vjerujte mi. Smeta mi što isti ti ljudi imaju već osigurana dva života, jer ih znam osobno deset'', napisao je čitatelj.

Nije mu jasno, navodi, iako Vlada navodi da upošljava one ''koji ispunjavaju uvjete i zadovoljavaju kriterije'', kako je moguće da netko tko je završio tri godine CKM-a ispunjava uvjete, a netko s pet godina građevinskog fakulteta ne ispunjava?

U Vladi HNŽ-a navode kako su sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka te na temelju upozorenja Agencije za zaštitu osobnih podataka nisu objavili imena kandidata na svojim internetskim stranicama.

Glasnogovornik županijske Vlade Pero Pavlović rekao je kako su postupili na način da su ispoštovali ono što im je naloženo.

''Ranijih godina kad smo radili sličan posao dobili smo upute od Agencije da ne možemo na takav način objavljivati osobne podatke kandidata koji se natječu. Iz tog smo razloga, a želeći u onoj mjeri u kojoj je to moguće na transparentan način ovaj postupak dovesti do kraja, odlučili popis kandidata objaviti na našoj oglasnoj ploči'', rekao je Pavlović za Bljesak.info i dodao kako su se ranije pojedini kandidati žalili i podnijeli tužbe tražeći odgovore zašto su i tko nam je dao pravo da njihovo ime objavimo na web stranici Vlade HNŽ.

Na pitanje o navodima da neki od primljenih pripravnika nisu zadovoljili kriterije, pa da pojedini čak nemaju niti fakultetsku diplomu, Pavlović kaže kako je ''razumljivo da od preko 500 kandidata koji se sudjelovali u ovom natječaju bude onih nezadovoljnika''.

''Kriteriji su vrlo transparentno objavljeni i svi kandidati koji su se prijavili znali su kakva su pravila. Posao je odrađen u skladu s javno objavljenim kriterijima. Povjerenstvo je završilo posao, podnijelo informaciju Vladi koju je Vlada prihvatila te utvrdila listu uspješnih kandidata koji su prošli proceduru spomenutog natječaja'', rekao je Pavlović i dodao kako u pravnoj državi ''postoje neki drugi instrumenti i alati'' kojima pojedinci, ukoliko smatraju da su po bilo kojoj osnovi oštećeni, mogu zatražiti zadovoljštinu svojih prava.

Kontaktirali smo Agenciju za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini iz koje nam je potvrđeno kako kao portal imamo pravo objaviti imena uposlenih u županijskoj Vladi, kao i u bilo kojoj državnoj instituciji.

Kopirati
Drag cursor here to close