Posla sve više

Igman: Prijeratni strojevi osiguravaju egzistenciju za skoro tisuću radnika

Gospodarstvo / Flash | 16. 02. 2015. u 08:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konjički Igman trenutno ima 960 radnika, a proizvodnja traži da ih se zaposli još minimalno stotinu ako žele poštovati dogovorene rokove, rekao je direktor Đavid Muratbegović za Jutarnji list.

Direktor je rekao da 2006. kako nije mogao niti zamisliti da će se tvrtka ikada izvući. Kao i stotine drugih tvornica u Bosni i Hercegovini, Igman je životario. Od prijeratnih 2500 radnika, ostalo je njih oko 300 koji bi radili par mjeseci, pa bi ih poslali na čekanje. I tako u krug, s neredovitim plaćama, često bez plaćenih doprinosa za staž i zdravstveno, klasična priča, piše Jutarnji list.

No, Igman u Konjicu jedinstven je po mnogočemu. Među ostalim, po tome što su sav uspjeh postigli na prijeratnim strojevima. Tek je nekoliko novih. ''Imamo i jednog starijeg od stotinu godina. Dobili smo ga iz Njemačke, ratne reparacije'', rekao je šef pogona.

U ovoj tvornici zaposleno je puno mlađih i puno žena, no plaće su im ipak niske. Većina zaposlenih, njih više od šest stotina, radi na najjednostavnijim poslovima, poput pakiranja metaka.

Dobivaju minimalac, što im s prijevozom i toplim obrokom raste do 650 KM. Oko 2500 kuna. Ali, stiže svaki mjesec, s uplaćenim doprinosima i prekovremenima: 30 posto više dobiju za prekovremeni rad, 20 posto više za rad vikendom. Posla je sve više: rade u dvije smjene, a na uskim grlima organizirali su i treću. Non-stop, 24 sata dnevno. Nije daleko dan kad će broj zaposlenih prijeći tisuću, ističu.

Kopirati
Drag cursor here to close