Ima li posla ?

I to je BiH: Firma tražila 30 radnika, a prijavilo se troje kandidata

Gospodarstvo / Novac | 01. 09. 2017. u 15:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jučerašnjem sastanku Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) s predstavnicima Udruge gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrada istaknuto je kako se što žurnije treba uvesti dječji doplatak kako bi se poboljšala demografska slika Županije.

Na sastanku se razgovaralo i o nezaposlenosti te iseljavanju radno sposobnog stanovništva s tih prostora, zbog čega se gospodarstvenici suočavaju s nemogućnošću zapošljavanja kvalificiranih radnika, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Naveden je primjer da se na jedan natječaj u Tomislavgradu u privatnoj firmi koja je tražila 30 radnika javilo samo troje kandidata. U tom kontekstu, bilo je govora i o županijskom Zavodu za upošljavanje, njegovom neostvarivanju uloge koja mu je namijenjena i neažuriranim popisima i stvarnom broju neuposlenih.

Istaknuto je da se značajan broj nezaposlenih na Zavod prijavljuje uglavnom zbog zdravstvenog osiguranja, a rade u Republici Hrvatskoj ili u drugim zemljama Zapadne Europe.

Također je rečeno da su statistički podatci nepouzdani i da županijski Zavod za zapošljavanje nema nikakvih programa.

Razgovaralo se i o prekategorizaciji graničnog prijelaza Kamensko, koji je stavljen u treću kategoriju, zbog čega je smanjen broj putničkih vozila, a smanjen je protok robe, što je rezultiralo da je značajan broj osoba ostao bez posla.

Razmatrana je i mogućnost uvođenja subvencija kamata na kredite namijenjene gospodarstvu, kako bi se potaknuo plasman banaka u gospodarstvo u oblasti proizvodnje, širenja proizvodnih kapaciteta, zapošljavanja, razvoj turizma, turističke ponude i povećanje smještajnih kapaciteta.

Predstavnici županijske Vlade obavijestili su gospodarstvenike kako je u Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije u tijeku izradi Program subvencija kamata na kredite.

Kopirati
Drag cursor here to close