Objavljen poziv

I radnici iz BiH se mogu prijaviti za sezonski posao u Italiji, ali...

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2015. u 13:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Italije objavila je 9. svibnja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz inozemstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na listi 23 zemlje iz kojih se zainteresirani mogu prijaviti su i državljani BiH, Srbije, Crne Gore.

Međutim, u Agenciji za posredovanje i zapošljavanje BiH za "Nezavisne" navode da talijanske vlasti nisu kontaktirale bh. institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u BiH. To znatno otežava informiranje o poslovima, procedure prijave, provjeru radnih mjesta i uslova rada.

Boris Pupić iz Službe za odnose s javnošću Agencije za rad i zapošljavanje BiH objašnjava da zemlje EU unazad nekoliko godina uglavnom primjenjuju praksu da stranci izvan EU zainteresirani za sezonske poslove u zemljama EU sami sebi pronalaze posao posredstvom oglasa koji objavljuju njihove institucije, burze rada, poslodavci.

"Rukovode se pravilom slobodnog tržišta rada. Mi bismo za naše državljane provjeravali o kakvim radnim mjestima se radi i pod kojim uvjetima će raditi! Veoma je bitno da se traže poslovi preko licenciranih agencija", dodaje Pupić.
U konkretnom slučaju oglasa za sezonske poslove u Italiji za strance izvan EU, isti je objavljen samo na talijanskom jeziku na portalu Ministarstva unutarnjih poslova Italije, gdje zainteresirani trebaju popuniti prijavu.

Kako navode u ovoj agenciji, kao što je to bio slučaj i ranije, sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, rjeđe u ugostiteljstvu.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi "posrednika" s područja bivše Jugoslavije koji traže "sezonske berače" voća za Italiju, Finsku, Norvešku. Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 eura po satu ovisno od poslodavca, lokacije, vrste voća. To su fizički zahtjevni poslovi. U prosjeku se radi minimum 10 sati dnevno, a angažman je u prosjeku oko tri mjeseca.

"Uglavnom se za sezonske poslove u inozemstvu prijavljuju radnici iz BiH koji su već radili kod provjerenih poslodavaca ili prema preporukama onih koji su radili", dodaje Pupić.

Edina Šehović, marketing manadžerica portala Posao.ba, istaknula je da do sada nisu kontaktirani za objavljivanje oglasa za sezonske poslove u Italiji u 2015. godini.

"U 2015. godini objavili smo oko 140 oglasa koji su povezani sa sezonskim/honorarnim poslovima u inozemstvu", precizirala je Šehović. Ona je istaknula da se radi o primorju Hrvatske, Kataru, Dubaiju, Cipru, Turskoj, Njemačkoj, a sve češće se kao lokacija rada navodi i pojam "širom svijeta", s obzirom na to da se može raditi i o freelance poslovima kao i poslovima na kruzerima, za koje su kandidati iz BiH veoma zainteresirani. Ona je dodala da uglavnom poslodavci potražuju konobare, spremačice, radnike na naftnim platformama, hostese, kuhare i slično.

"Poslodavci svim radnicima iz BiH osiguravaju stan i boravišne vize. Visina plaće ovisi o pozicijama, kvalifikacijama, o kompaniji", navodi Šehovićeva.
Zemlje iz kojih primaju radnike

Kako je navedeno na službenoj stranici Ministarstva za unutarnje poslove Italije, za sezonski posao u 2015. u Italiji mogu se prijaviti građani Albanije, BiH, Koreje, Egipta, Makedonije, Filipina, Gambije, Gane, Japana, Indije, Kosova, Maroka, Mauricija, Moldavije, Nigera, Nigerije, Pakistana, Senegala, Shri Lanke, Ukrajine i Tunisa. Od 13.000 radnih mjesta, 1.500 je rezervirano za radnike koji su ranije radili u Italiji ili već rade u ovoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close