SAD

HSBC optužen za pranje novca

Gospodarstvo / Flash | 18. 07. 2012. u 06:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U oštrom izvješću američkog Senata globalna banka HSBC je optužena da je otvorila vrata financijskog sustava teroristima, trgovcima drogom i pranju novca.

Senatori su u izvješću objavljenom u ponedjeljak utvrdili da je banka sa sjedištem u Londonu dopustila svojim podružnicama u zemljama kao što su Meksiko, Saudijska Arabija i Bangladeš da prebace milijarde dolara u sumnjive fondove u Sjedinjenim Državama bez odgovarajućeg nadzora.

HSBC je brzo uputio ispriku i obećao poboljšati svoje procedure.

U doba međunarodnog terorizma, nasilja povezanog s drogom na našim ulicama i organiziranog kriminala, zaustavljanje nezakonitog protoka novca koji podržava te zločine je imperativ nacionalne sigurnosti.

HSBC je koristila svoju banku u SAD-u kao vrata u financijski sustav SAD-a nekim podružnicama HSBC-a u svijetu kako bi klijentima omogućila dolarsko poslovanje dok se olako i površno odnosila spram bankarskih pravila SAD-a, rekao je senator Carl Levinuizvješću.

HSBC je rekao da će nazočiti saslušanju u senatu u utorak i nastoji uvjeriti da je stvorio novu globalnu strukturu jednostavniju za upravljanje njegovim operacijama te udvostručio sredstva za provedbu pravila za suzbijanje pranja novca.

Priznat ćemo da u prošlosti ponekad nismo uspijevali ispoštovati standarde koje očekuju regulatori i klijenti. Ispričat ćemo se i priznati te greške, odgovarati za akcije i u potpunosti se obvezati da ispravimo ono što je krenulo krivo, stoji u izjavi HSBC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close