Zdravstveni djelatnici

Hrvatsku brine odlazak liječnika u zemlje EU

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2015. u 12:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravlja priopćilo je u srijedu kako je od ulaska Hrvatske u EU, pa do kraja prvog kvartala 2015. godine, Hrvatsku napustilo 336 zdravstvenih djelatnika, što je 0,7 posto svih zaposlenih u zdravstvenom sustavu, te poručuju kako su u proteklih godinu dana usvojili i započeli s provedbom više mjera kako bi liječnicima omogućili što bolje uvjete rada.

"Broj odlazaka je značajno manji i iznosi oko 0,7 posto, a brojevi i postoci ne odstupaju od istih pokazatelja u drugim zemljama EU, a vrlo često su manji. Treba naglasiti kako su odlasci posljedica ulaska Hrvatske u EU i mogućnosti rada liječnika u drugim zemljama, a takvi su slučajevi karakteristični i za ostale zemlje", ističu u Ministarstvu zdravlja u povodu konferencije za novinare Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), koja je pozvala zdravstvenu administraciju da poduzme mjere za zaustavljanje odlaska liječnika iz Hrvatske.

Prema podacima Ministarstva, od ulaska u EU do kraja prvog kvartala ove godine, Hrvatsku su napustila 234 liječnika, 98 medicinskih sestara, dva medicinska biokemičara te po jedna primalja i zdravstveni radnik. U istom razdoblju 839 zdravstvenih djelatnika zatražilo potvrde za odlazak u inozemstvo, podaci su

Ministarstva zdravlja iz kojeg području kako je broj zahtjeva za odlazak iz Hrvatske manji od 2 posto od ukupnog broja zdravstvenih djelatnika.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju kako je usvojena Strategija upravljanja ljudskim resursima u kojoj se nalazi osam konkretnih mjera, a u pripremi je i pravilnik o nagrađivanju liječnika, kojim će se financijski dodatno nagrađivati najbolji liječnici u sustavu te promicati izvrsnost liječničke profesije.

"Koristimo sredstva EU fondova da potaknemo liječnike na odlazak u ruralne sredine gdje nedostaju liječnici. Iz tih sredstava će se davati stimulacije za troškove života, osiguravati specijalizacije i edukacija", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Ističu kako će mladim liječnicima omogućiti subvencionirane stambene kredite s vrlo niskim kamatama, u suradnji s poslovnim bankama. Ministarstvo zdravlja je s tim u vezi uputilo procjenu financijskog učinka i potrebnu popratnu dokumentaciju Ministarstvu financija, nakon čega Ministarstvo financija prijedlog odluke šalje na Vladu.

Kopirati
Drag cursor here to close