U sklopu projekta HERA

'Hrvatska troja' za bolji kulutrni turizam i razvoj gospodarstva

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2014. u 17:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na arheološkom lokalitetu Velikoj Mrdakovici u zaleđu Vodica u petak je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt uređenja arheološkog parka u sklopu projekta HERA "Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom".

Riječ je o velikom zahvatu uređenja triju odvojenih arheoloških lokaliteta - liburnsko-rimskog naselja na samome vrhu brda, nekropole na padini i rimske cisterne u podnožju, koji će biti povezani u jednu arheološku cjelinu.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je danas da se projekt sufinancira iz EU fondova, a najveći će mu doprinos biti promidžba šibensko-kninskog područja jer bi Velika Mrdakovica trebala dobiti ugledan znak HERA destinacije i kao takva biti upisana u europske turističke karte kao lokalitet posebno vrijedan posjeta.

Provedba tog projekta, istaknuo je župan, pridonijet će boljem razumijevanju kulturnog turizma i njegova doprinosa gospodarstvu županije.

Veliki projekti koji su dosad ostvareni u Šibeniku, Skradinu, projekti NP Krka te planovi i projekti Drniša i Knina sigurno će potaknuti razvoj jedne od 12 kulturnih ruta koje su predviđeni projektom HERA, naveo je župan.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev zahvalila je županiji koja je Veliku Mrdakovicu prijavila za EU fondove i Muzeju grada Šibenika kojem su povjerena arheološka istraživanja na lokalitetu liburnsko-rimskog naselja Velike Mrdakovice pod vodstvom višeg kustosa Tonija Brajkovića.

Kustos Brajković, pozivajući se na riječi pokojnog Luje Maruna, koji je Bribirsku Glavicu nazvao hrvatskom Trojom, istaknuo kako Veliku Mrdakovicu s punim pravom možemo nazvati hrvatskom Mikenom.

Radovi na lokalitetu počeli su u rujnu ove godine i napreduju vrlo brzo.

Projektom je obuhvaćeno arheološko iskapanje, konzervacija pronađenog materijala, uređenje pristupnih putova, postavljanje solarne rasvjete, informativno-turističkih ploča i teleskopa na kovanice.

HERA je strateški projekt financiran iz IPA programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. u kojemu Šibensko-kninska županija sudjeluje kao partner. Nositelj projekta je Zadarska županija, a u njemu sudjeluje 19 partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke.

Ukupni je proračun 8.842.602,24 eura, a dio za Šibensko-kninsku županiju 272.108,87 eura, od čega Europska unija financira 85 posto projekta, a 15 posto Šibensko-kninska županija kao jedan od partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close