riješiti pitanje granica

Hrvatska još drži Pelješki most u tajnosti

Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2016. u 07:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska mora Bosni i Hercegovini omogućiti nesmetan pristup otvorenom moru, ali je potrebno što hitnije riješiti pitanje granica sa Hrvatskom, stav je parlamentaraca, ali i stručnjaka za pomorstvo, pišu Nezavisne novine.

Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH, tvrdi da BiH ne treba biti sporno što Hrvatska gradi most na svojoj teritoriji i što želi uvezati teritoriju, već treba da se brine o gabaritima tog mosta, da oni zadovolje međunarodne pomorske standarde.

"Svjetski standardi mostova preko plovnih rijeka i mora trebaju biti najmanje 60 metara plovne visine, s glavnim rasponom od 500 metara. Međutim, Hrvatska ne izlazi s podacima o mostu, a neslužbeno se govori da planiraju graditi most plovne visine od 35 metara i s glavnim rasponom od 150 metara", rekao je Kovačević i istaknuo da od Hrvatske treba tražiti da konačno dostavi projekt i gabarite mosta i da promijeni Pomorski zakon.

Sadašnjim propisima zatvoren prolaz BiH

"Propisima koji su sada na snazi zatvoren je prolaz BiH, jer je Hrvatska zakonom koji je donijela 1994. godine presjekla ravnu liniju od najvišeg vrha na Korčuli, Rta Proiz do otoka Vodnjak", kazao je Kovačević, koji objašnjava da je ovakvim morskim granicama BiH primorana da presiječe taj put da bi uplovila u međunarodne vode.

Upozorava da to Hrvatskoj daje mogućnost da zaustavi brod, da ga pretrese ili vrati. Mišljenja je da BiH treba inzistirati na tome da se utvrde granice sa Hrvatskom, te da dobije kompletnu dokumentaciju o izgradnji pelješkog mosta.

Tvrdi da se ovaj problem konstantno gura pod tepih, te da se ugrožava pravo BiH da ima nesmetan izlaz na otvoreno more.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH i član Komisije za promet i komunikacije u ovom domu, prošli tjedan je zatražio da Vijeće ministara ovoj komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju o pelješkom mostu, te da, ako bude potrebe, Kolegij ovog doma sazove posebnu sjednicu o ovom pitanju.

Mehmedović za "Nezavisne" ističe da od Vijeća ministara parlamentarci još nisu dobili dokumentaciju o izgradnji pelješkog mosta, te da je to otvoreno političko pitanje o kojem se šuti u BiH. Tvrdi da bi vlasti u BiH trebalo ozbiljno da se pozabave ovim pitanjem, te poduzmu sve mjere kako bi se BiH omogućio nesmetan pristup otvorenom moru.

Granice s Hrvatskom

I Momčilo Novaković, predsjednik Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma BiH, smatra da se vlasti nisu dovoljno bavile pitanjem pelješkog mosta i važnim pitanjem uspostave granica sa Hrvatskom. Ističe da BiH nikada nije ratificirala sporazum o granicama s Hrvatskom, te da neće pristati na granicu u Neumskom akvatoriju koju je 1994. godine Pomorskim zakonom utvrdila Hrvatska.

"Hrvatska dobro zna da to ne može proći ni na međunarodnom sudu, a s Hrvatskom imamo neriješenih pitanja granica i na Savi i u Kostajnici", rekao je Novaković.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, prilikom nedavne posjete BiH kazao je da će zahtjevi BiH o bezopasnom izlazu na otvoreno more biti ispoštivani, te da projekt izgradnje pelješkog mosta zadovoljava sve predviđene standarde i ne ugrožava BiH.

Projekt svih projekata

Naglasio je kako je pelješki most, odnosno spajanje teritorije Hrvatske, projekt svih projekata u toj zemlji, a trenutno je u fazi prijavljivanja Europskoj komisiji, od koje će Hrvatska tražiti sufinanciranje. Međutim, na sve ovo iz Pomorskog društva BiH tvrde da je vidljivo prostim okom da je politika Hrvatske samo tražila pogodan moment da se predstavnici BiH "uhvate u raskoraku" pa da se potpiše sporazum o pelješkom mostu na osnovu kojeg se odobrava novac EU za gradnju mosta.

Butković, pak, tvrdi da tehničke karakteristike zadovoljavaju sve ono što je BiH tražila u dosadašnjim pregovorima, podsjećajući da BiH ima sva prava iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora te da nije interes Hrvatske ugroziti prava BiH.

Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, kaže da je pitanje pelješkog mosta zapravo pitanje struke.

Kopirati
Drag cursor here to close