Inovacije i istraživanja

Horizont 2020 - program koji nudi oko 80 milijardi eura bespovratnih donacija

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2015. u 12:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) podsjećaju kako je u tijeku novi program Europske unije za istraživanja i inovacije i ujedno najveći sustav financiranja za ove svrhe u svijetu "Horizont 2020".

Navedeni program nudi oko 80 milijardi eura bespovratnih donacija organizacijama iz svih sektora (akademskom sektoru, državnim organizacijama, gospodarstvu, srednjim i malim poduzećima, udrugama, nevladinim organizacijama, itd.) kako bi se intenzivnije fokusirali na inovacije i znanstveno-istraživačke aktivnosti bliske tržištu, priopćen je iz Vlade HBŽ-a.

Posebna pozornost je posvećena područjima s manje razvijenom znanstvenom infrastrukturom i malim i srednjim poduzećima za koje je namijenjeno oko 20 posto ukupnih sredstava.

Spomenuti program, među ostalim, obuhvaća i zdravlje, demografske promjene kvalitete života te sigurnost hrane, održivu poljoprivredu i šumarstvo, istraživanje mora, podmorja, unutarnjih voda i biokemiju kao i klimatske aktivnosti, okoliš, učinkovitost resursa i sirovine.

Misao vodilja novog okvirnog programa je nuđenje rješenja i odgovora na gospodarsku krizu, investiranja u buduće poslove i razvoj, rješavanja pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu kao i jačanju globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

Više informacija o ovom projektu može se pronaći na internetskim stranicama http://www.ncp.ba/horizont-2020.aspx, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close