Konkretna suradnja

Hoće li Hercegovci ostvariti poslovnu suradnju s Rumunjskom?

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2016. u 13:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjsko gospodarstvo, kao jedno od najbrže rastućih u Europi, i rumunjsku tržište s više od 22 milijuna potrošača predstavlja ogroman potencijal za bh. izvozne tvrtke, rečeno je na prezentaciji mogućnosti vanjskotrgovinske razmjene s Rumunjskom održanoj u srijedu u Mostaru.

Današnja prezentacija, kojoj su nazočili gospodarstvenici i predstavnici hercegovačkih gradova i općina, jedna je u nizu prezentacija koje se ovih dana održavaju širom BiH u organizaciji Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Rumunjskoj.

''Dužnost bh. veleposlanika u Bukureštu preuzeo sam prije četiri mjeseca i prvo što sam primijetio jest da vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja iznimno mala u odnosu na potencijale koje ima i Rumunjska te Bosna i Hercegovine'', kazao je u izjavi za novinare veleposlanik BiH u Rumunjskoj Mile Vasić.

Prošle godine iz Rumunjske je uvezeno robe u vrijednosti oko 200 milijuna maraka, a izvezeno robe u vrijednosti oko 170 milijuna što je, po njegovim riječima, iznimno malo u odnosu na potencijal.

''Prostora ima bukvalno u svim djelatnostima. Rumunjsko tržište je potpuno otvoreno, a pravila su jednostavna: budite konkurentni, imajte bolji i jeftiniji proizvod, i prolazite sigurno'', istaknuo je veleposlanik Vasić.

Dodao je kako stanovnici BiH imaju potpuno pogrešnu percepciju o Rumunjskoj, koja je u proteklih 20 godina od nerazvijene istočnoeuropske države preobrazila u modernu zemlju Europske unije s jednim od najbrže rastućih gospodarstava u EU.

''Ono što mi možemo iskoristiti je to kako Rumunji percipiraju Bosnu i Hercegovinu, sličnost mentaliteta, slične potrebe. Treba nam biti jasno da Europska unija nije samo na zapadu, Europska unija je i na istoku, gdje žive neki narodi kojima smo puno bliži i kod kojih možemo lakše proći'', poručio je Vasić.

Namjera Veleposlanstva BiH u Rumunjskoj je formiranje baze podataka izvozno orijentiranih bh. tvrtki koje su zainteresirane za suradnju s rumunjskim tržištem i rumunjskim gospodarstvenicima, a ta baza će se koristiti za potrebe sajma bh. gospodarstva, koji bi se trebao održati 2017. godine u Bukureštu.

Glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina izrazila je nadu da će današnja prezentacija rezultirati konkretnom suradnjom i novim poslovima.

''Zahvaljujem još jednom veleposlaniku Vasiću na njegovoj aktivnosti, jer do sada nismo imali nikakvih odnosa s Rumunjskom, ni gospodarskih, ni kulturnih. U situaciji u kojoj se nalazimo svaki vid suradnje je dobrodošao i ako se ta suradnja konkretizira bit ćemo jako zadovoljni'', istaknula je Komadina.

Kopirati
Drag cursor here to close