protiv nametnika

HNŽ: Vinogradarima i voćarima izdane preporuke za zaštitu nasada

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2016. u 15:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije(HNŽ) izdalo je obavijest za poljoprovredne proizvođače u kojemu preporučuje zaštitu za pojedine nasade.

Zbog novonastalog porasta vinove loze i iznimno povoljnih uvjeta za razvoj uzročnika bolesti, vinogradarima se preporučuje da i dalje vrše zaštitu svojih nasada usmjerenu protiv plamenjače i pepelnice.

Kako se navodi u obavijesti, protiv plamenjače se može koristiti Ridomil gold combi 345 WG, Antacol combi WP 76, Fantic F, Galben F, Acrobat MZ, Forum star ili Pergado MZ ili bilo koje sredstvo za ovu namjenu.

Protiv pepelnice se preporučuje Domark 40 ME, Nativo 75 WG, Vivando, Talendo EC, 460, Crystal, Stroby DF, Collis ili Topas 100 EC.

Što se tiče preporuke za voćare, uočen je let jabučnog savijača, a na feromonskim mamcima zabilježen je ulov ovog štetnika preko kritičnog praga brojnosti. Zbog toga je poželjno izvršiti njegovo suzbijanje jednim od insekticida i to Insegar 25 WP, Runner 240 SC, Mospilan SP ili Calypso SC 480.

Također je u feromonskim lovkama postavljenim u nasadima bresaka uočen veliki ulov breskvinog moljca za čije se suzbijanje može upotrijebiti Rogor 40 EC, Chromogor, Perfekthion, Runner 240 SC ili bilo koji insekticid za tu namjenu, navodi se u obavijesti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close