Nema obrazovanog kadra

Hercegovina ostaje bez obućara i mesara

Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2014. u 12:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HNŽ nema potrebe za obućarima i mesarima. Naime, u ovoj Županiji niti jedna srednja strukovna škola nije izrazila potrebu obrazovanje učenika za zanimanje obućar, a ne postoji ni mogućnost obrazovanja za mesara.

''Srednja turističko-ugostiteljska škola ima u planu obrazovati učenike za zanimanje mesar, ali nema prostornih mogućnosti jer nije realizirana Odluka Osnivača o dodijeli prostora za pet učionica, kako bi se uvela nova zanimanja'', rečeno je za Bljesak.info iz Zavoda za školstvo Mostar.

Učenici se u HNŽ mogu obrazovati u sedam strukovnih škola u Mostaru, te u srednjim školama u Čapljini, Čitluku, Prozoru i Stocu, koje sveukopuno nude preko 70 zanimanja, među kojima su i instalater grijanja, zrakoplovni prometnik, vodoinstalater i krojač.

Srednje škole su u zadnjih šest godina uvele šest novih zanimanja. Srednja strojarska škola Fausta Vrančića Mostar uvela je zanimanja web dizajner i automehatroničar, dok je Srednja prometna škola Mostar uvela obrazovanje za tehničara za logistiku i špediciju. Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica uvela je dva nova smjera medicinski kozmetičar i stomatološka sestra/ tehničar, a Srednja škola Čapljina uvela je smjer agroturistički tehničar.

U Srednje škole u HNŽ-u u školskoj 2013/2014 godini ukupno je bilo 6232, dok je godinu dana ranije bilo više đaka čak 6385.

Iz Zavoda za školstvo kažu kako srednjoškolsko obrazovanje nije usklađeno s tržištem, jer iz pokazatelja Službe za zapošljavanje vrlo mali broj učenika koji završe svoje obrazovanje ima mogućnost zaposlenja u svojoj struci.

Pri upisu u srednju školu moguće je imati ukupno 20 bodova, dok je za tehničke škole potrebno minimalno 13,5 bodova. Ipak, oni učenici koji imaju odličan uspjeh u osnovnim školama prije upisuju gimnazije, nego strukovne škole. 

''Većina odličnih učenika u prvom upisnom roku pokušaju se upisati u gimnazije'', rekli su za Bljesak.info iz Zavoda za školstvo Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close