Brži pristup

Hercegovačko-neretvanska županija dobila Geoportal

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2017. u 09:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) obilježila je u četvrtak u Mostaru završetak Projekta izrade Geoportala HNŽ-a.

Implementiranjem ovakvoga servisa u rad općinskih i županijskih tijela uprave olakšava se rad sa strankama, pristup informacijama, ubrzava i unaprjeđuje rad institucija, te modernizira i poboljšava stanje u funkcioniranju cijeloga društva.

''Ovim projektom omogućili smo županijskim institucijama i jedinicama lokalne samouprave pristup digitalnim prostornim podatcima kojima oni raspolažu. Prije izrade Geoportala te podatke nisu mogli gledati svi istovremeno, a sada im je to omogućeno i time se postiže velika prednost u njihovu radu'', izjavio je novinarima ravnatelj županijske Uprave Ivan Lesko.

Dodao je kako će Geoportal omogućiti brži pristup podatcima i brže donošenje odluka, ali i doprinijeti bržem gospodarskom razvoju županije.

Projekt je od početka realiziranja podržala i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove kao i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

Istaknuvši značenje Projekta, ravnatelj Federalne uprave Željko Obradović naglasio je kako je Hercegovačko-neretvanska županija prva županija koja otvara Geoportal te kako je upravo iz ove županije inicirano mnogo značajnih projekata koje ova uprava razvija.

Napomenuo je kako na razini Federacije postoji Geoportal, koji je protekle godine imao 12,5 milijuna pregleda, "što znači da su naši korisnici zbilja zainteresirani za podatke o nekretninama".

Inače, Projekt Geoportal pokrenut je 2016. godine, a uključuje više setova prostornih podataka iz različitih izvora kao što su podatci katastra, digitalnoga ortofota (DOF), adresnoga registra, podatci o namjeni zemljišta iz prostornih planova jedinica lokalnih samouprava, plan gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, karta uporabne vrijednosti zemljišta i pedološki podatci.

Geoportal HNŽ-a zatvorenog je tipa, namijenjen jedinicama lokalne samouprave, ministarstvima i institucijama na području HNŽ-a, s mogućnošću proširenja drugim setovima prostornih podataka i uključivanjem dodatno zainteresiranih korisnika.

Projekt je realiziran u suradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a te jedinicama lokalnih samouprava i to Čapljine, Čitluka, Jablanice, Mostara, Neuma, Prozor-Rame, Ravnoga i Stoca.

Kopirati
Drag cursor here to close