Čitluk

Hercegovački vinari prepoznali važnost upotrebe suhog leda u vinarstvu

Gospodarstvo / Flash | 20. 08. 2015. u 14:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Čitluku je danas održan okrugli stol na temu ''Vino kao bosanskohercegovački brend“- Mogućnosti poboljšanja kvalitete vina kroz uvođenje suhog leda u proces proizvodnje.

Okrugli stol je realiziran u dva tematska dijela. U prvom je prezentirana analiza pod nazivom ''Stanje i perspektiva razvoja vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini do 2021. godine'', dok se u drugom dijelu govorilo na temu ''Mogućnosti korištenja suhog leda u procesu proizvodnje vina'' s posebnim osvrtom na praktična iskustva u primjeni suhog leda u vinarstvu.

U nazočnosti velikog broja sudionika, posebno predstavnika vinarija i vinarske industrije u BiH, ovaj okrugli stol je opravdao očekivanja jer su sudionici bili izuzetno zainteresirani za pogodnosti koje proizlaze iz korištenja suhog leda u poboljšanju kvalitete vina kao i njegove distribucije i skladištenja, priopćeno je iz Messer BH Gas/GIZ, koji je organizirao današnji skup.

Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi 79 C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uvjetima u posebno konstruiranom stroju peletizeru. Nakon toga priprema se kroz tehnološke procese za upotrebu u vinarstvu, prehrambenoj industriji ali i u čišćenju različitih industrijskih strojeva i pomagala.

Benefiti su veliki, od zadržavanja trajnosti kvalitete i arome vina do toga da su vina sa suhim ledom konkurentna europskim i svjetskim koji već duže vrijeme primjenjuju ovu komponentu u proizvodnji, a koja je sada već nezaobilazna u proizvodnji vrhunskih vina.

Današnji okrugli stol organiziran je u okviru razvojnog partnerstva s kompanijom MESSER BH Gas d.o.o, podržanog od strane develoPPP.de programa, koji se po nalogu Njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ) implementira putem Deutsche Gesellschaft fuumlr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, te u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i Regionalnom agencijom za razvoj Hercegovine - REDAH.

Kopirati
Drag cursor here to close