međunarodnasuradnja

Hercegbosanske šume intenzivno rade na ''umrežavanju''

Gospodarstvo / Flash | 27. 09. 2016. u 13:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U suradnji s Hrvatskim drvnim klasterom, Šumsko gospodarsko društvo "Hercegbosanske šume" organiziralo je dvodnevnu studijsku posjetu Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji.

Svrha posjeta je umrežavanje s novim potencijalnim partnerima te razmatranje mogućnosti za kreiranje zajedničkih projektnih prijedloga koji će biti kandidirani u Bruxellesu i na otvorenim europskim natječajima.

Studijska posjeta započela je radnim sastankom u Hrvatskom šumarskom institutu u Zagrebu gdje se razgovaralo o EU projektima, rasadnicima, znanstveno-istraživačkoj suradnji, a položeni su temelji i za daljnju međunarodnu kooperaciju. Nakon toga, predstavnici Hercegbosanskih šuma i Drvnog klastera otputovali su u Austriju gdje su se u prostorijama štajerske poljoprivredne komore sastali s predstavnicima Odjela za šumarstvo štajerske poljoprivredne komore, Austrijskim državnim šumama, štajerskim Holzclusterom, te jednim od najvećih austrijskih šumovlasnika i drvoprerađivača Mayrom Melnhofom.

Isto tako, posjetili su tvornicu i pogon tvrtke "European Hardwood Production", jednog od najvećeg austrijskog prerađivača tvrdog drva čiji su proizvodi globalno orijentirani i traženi. Cilj je sastanaka bio ostvariti inicijalne kontakte i potencijalnu suradnju Hercegbosanskih šuma sa svim važnijim poslovnim subjektima šumarskog sektora u Austriji. Glavne teme susreta bile su: EU-projekti i moguća suradnja na njima, zaštita šuma, zatim problematike i prakse rasadničke proizvodnje i uzgoja novih sastojina, biomasa, te općenito razmjena iskustava u područjima gospodarenja šumama.

Tijekom posjeta Sloveniji, održani su sastanci s važnim sektorskim institucijama u Ljubljani, Slovenskim institutom za šumarstvo, Gospodarskom komorom, te Biotehničkim fakultetom. Zaključeno je kako interes za suradnju postoji u područjima zaštite šuma, unaprjeđenja rasadničarske proizvodnje i većeg korištenja biomase, ali i u projektima koji će ostvariti benefite za našu širu društvenu zajednicu.

Pri povratku, u prostorijama Hrvatskog drvnog klastera u Zagrebu, održan je i sastanak sa tvrtkama ProSilva d.o.o. koja se bavi uslugama u šumarstvu, OIKON Institutom za primijenjenu ekologiju, te Intellectus PM d.o.o. (Intellectus Projektni Menadžment) tvrtka za savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem. Posebno zanimljiva tema o kojoj se razgovaralo je smanjenje utjecaja klimatskih promjena i nisko-ugljičnih emisija te trgovanje CO2 kvotama, što je na području zemalja jugoistočne Europe za sada projektno neobrađeno područje bez većih iskustava.

Svi potencijalni partneri već imaju bogato iskustvo sudjelovanja u europskim i međunarodnim projektima i oni također traže proširenje baze projektnih partnera u jugoistočnoj Europi.

U ŠGD "Hercegbosanske šume" odavno je prepoznata važnost sudjelovanja u EU financiranim projektima, kao korist za poduzeće, ali i za širu društvenu zajednicu, ističu iz tog društva.

Direktor "Hercegbosanskih šuma Draško Brnić kaže kako će europski put Bosne i Hercegovine biti najlakše ostvariv kroz konkretnu realizaciju europskih projekata, te da upravo Hercegbosanske šume mogu biti primjer drugima s obzirom na respektabilno iskustvo, kako u domaćim, tako i međunarodnim projektima.

Koordinator EU projekata u Hercegbosanskim šumama Matko Knežević ističe kako je interes poduzeća daljnje intenziviranje međunarodne suradnje i uključivanje u nove EU projekte, a tijekom ove godine intenzivno se radi na konkretizaciji novih projektnih ideja s više zainteresiranih međunarodnih partnera iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije i Italije.

Da su Hercegbosanske šume poduzeće koje uspješno posluje, ima kadrovske i financijske mogućnosti za apliciranja na EU fondove prepoznali su svi poslovni subjekti s kojima su održani sastanci, ističu iz Hercegbosanskih šuma iz kojih se nadaju kako će se suradnje dogovorene na studijskom putovanju što prije realizirati.

Kopirati
Drag cursor here to close