Pad valute

Grčka srušila euro

Vijesti / Svijet | 06. 07. 2015. u 05:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, kao i tečaj eura, jer se ulagači plaše da bi grčko 'ne' mjerama štednje moglo voditi izlasku te zemlje iz eurozone i izazvati duboku krizu u tom bloku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,00 sati bio u minusu 1,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,6 i 1,2 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 6,00 sati bio na gubitku 0,5 posto.

Pad cijena dionica na azijskim burzama prva je reakcija ulagača na ishod referenduma u nedjelju na kojemu su Grci s otprilike 61 posto glasova odbili zahtjeve međunarodnih kreditora i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa, piše Hina.

Referendum je proveden nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između grčke vlade i vjerovnika – EU-a, MMF-a i ECB-a – o daljnjoj međunarodnoj pomoći. No, kako se Atena usprotivila reformama koje su kreditori tražili, pomoć nije dobila, pa je Grčka 30. lipnja i tehnički bankrotirala jer nije platila dospjeli dug MMF-u.

Ovakav ishod referenduma predstavlja pobjedu grčkog premijera Ciprasa koji je pozvao na glasovanje ''protiv'', nazvavši prijedlog vjerovnika ''poniženjem i ultimatumom'' te poručio da će time građani ojačati položaj vlade u pregovorima s kreditorima.

Grci su glasali 'protiv', premda su proeuropske stranke i političari iz eurozone upozoravali da će takvo glasovanje usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone.

Kopirati
Drag cursor here to close