transakcije

Grčka otvara banke za umirovljenike

Vijesti / Svijet | 30. 06. 2015. u 11:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće banaka će izuzetno biti otvorene od srijede da bi umirovljenicima bez bankovnih kartica omogućile podizanje novca do 120 eura za cijeli tjedan, priopćilo je u utorak grčko ministarstvo financija, dok će druge banke i dalje ostati zatvorene do sljedećeg utorka za sve druge transakcije.

''Počev od 1. srpnja, i tri dana zaredom, gotovo tisuće banaka će biti otvoreno u cijeloj zemlji da se omogući umirovljenicima koji nemaju kreditne kartice da podignu do 120 eura u gotovini za cijeli tjedan'', objasnilo je ministarstvo u priopćenju.

Da bi zaštitili zemlju od bankarskog kolapsa, grčka vlada je odlučila u ponedjeljak da zaključa financijski sektor i uspostavi kontrolu kapitala. Podizanje je moguće maksimalno 60 eura dnevno za Grke, neograničeno za turiste i općenito sve ljude koji imaju bankovne račune u inozemstvu.

Ministarstvo financija podsjeća da je "sva imovina u eurima zagarantirano prije i poslije referenduma".

Alexis Tsipras je priredio iznenađenje u noći s petka na subotu najavivši organiziranje referenduma u nedjelju 5. srpnja. U utorak navečer, 17.000 ljudi u cijeloj zemlji je sudjelovalo na demonstracijama osudivši "ucjenu povjeritelja". U utorak navečer predviđene su demonstracije podrške ostanku Grčke u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close