Udarac na industriju

Grčka industrija u kolapsu: Pad kakav se rijetko viđa u razvijenim zemljama

Gospodarstvo / Flash | 03. 08. 2015. u 14:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neizvjesnost oko budućnosti Grčke u eurozoni imala je snažan negativan utjecaj na industriju najzaduženije članice europske unije u srpnju, ali bez posljedica za ostale članice monetarne unije, te je Italija ostvarila najbolje rezultate u više od četiri godine.

Konačni rezultati ankete menadžera nabave u tvornicama eurozone objavljeni danas, pokazuju da je aktivnost u srpnju rasla brže od očekivanja, otprilike kao i u lipnju. No, podaci otkrivaju i katastrofalno stanje u Grčkoj, gdje je PMI Indeks (Indeks menadžera nabave) pao na 30,2 boda, što je najniža razina u posljednjih 16 godina, javlja Market Watch. Razina od 50 bodova je granica između pada i rasta, a u eurozoni je zabilježen rast te PMI indeks iznosi 52,4 boda, piše Hina.

Podaci kakvi su zabilježeni u Grčkoj rijetko se mogu vidjeti u razvijenim zemljama. Industrija je pretrpjela veliki udarac jer je tvrtkama onemogućen pristup financiranju, te nisu mogle osigurati nabavu sirovina.

"Tvornice su suočene s padom narudžbi a isto tako nisu bile u mogućnosti kupovati sirovine potrebne za održavanje proizvodnje, pogotovo one iz uvoza, nakon što je došlo do zatvaranja banaka, čime je ograničena normalna poslovna aktivnost", komentirao je Phil Smith, ekonomist iz londonskog Markita, koji provodi ovo istraživanje.

Kopirati
Drag cursor here to close