Pomoć

Grčka dobila još 10 milijardi eura

Gospodarstvo / Flash | 25. 05. 2016. u 06:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri financija eurozone odobrili su, poslije razgovora s Međunarodnim monetarnim fondom, isplatu nove tranše novčane podrške Grčkoj u iznosu od 10,3 milijardi eura.

Odluka je donesena poslije razgovora koji su trajali do ranih jutarnjih sati. Time su bolne fiskalne reforme koje provodi Vlada premijera Alexisa Ciprasa dobile potvrdu, piše Srna.

Eurozona je pristala ponuditi Ateni olakšice za otplatu duga 2018. godine ukoliko to bude potrebno kako bi ispunila dogovorene kriterije. MMF je poslije toga pristao da se ponovo pridruži eurozoni u financiranju paketa za Grčku.

"Postigli smo veliki napredak s Grčkom, što nam omogućava da uđemo u novu fazu programa financijske pomoći za tu zemlju", rekao je predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem, nizozemski ministar financija.

Dodao je kako je donedavno mislio da to neće biti moguće.
Dijsselbloem je rekao kako se u razgovore vraća povjerenje, skoro godinu dana nakon što je Ciprasovo odbijanje da sprovede mjere štednje skoro dovelo do isključivanja Grčke iz euurozone.

MMF je odavno insistirao da države EU olakšaju dug Atene kako bi njezine financije bile održivije.

Odbijanje Njemačke i ostalih zemalja da to učine dovelo je do višemjesečnog natezanja između Bruxellesa i MMF-a, u kojem je Grčka bila samo promatrač.

Olakšavanje otplate grčkog duga bit će postignuto različitim metodama, uključujući produženje roka napalate državnih obveznica, ali ne i nominalno rezanje samog duga, rekli su sudionici sastanka eurozone.

Kopirati
Drag cursor here to close