Ponestaje gotovine

Grčka: Dajte nam novac, ako je moguće, još danas

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2015. u 16:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki dužnosnici zatražili su od kreditora da, zbog napretka u pregovorima, odblokiraju puštanje financijske pomoći Ateni, budući da u državnoj kasi više nema novca za otplatu dugova.

"Ostvareni napredak bi trebao djelovati kao ulaznica za lakše puštanje financijske pomoći grčkom gospodarstvu. Za Grčku je veoma važno da sredstva budu što prije puštena, ako je moguće čak i danas, jer više nema likvidnosti u grčkom gospodarstvu", izjavio je glasnogovornik grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, Gabriel Sakelaridis, a prenosi agencija France press.

Sakelaridis je dodao da nitko ne može efikasno provoditi reforme u uvjetima financijskih poteškoća.

Kako podsjeća France press, jedan neimenovani dužnosnik je jučer izjavio da Grčka i njeni europski kreditori konačno napreduju u pregovorima, samo nekoliko dana pošto grčki ministar financija Janis Varufakis ne sudjeluje u njima.

Pregovarači su rekli da ima ohrabrujućih znakova sa sastanaka vođenih ovog vikenda u Bruxellesu o listi reformi, neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći, vrijedne 7,2 milijarde eura.

Atena do 12. svibnja treba otplatiti gotovo milijardu eura duga i kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Delegacija EU i MMF-a inzistira na tome da, prije puštanja preostale rate kredita Ateni, Grčka obeća da će provesti reforme.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz eurozone u veljači da će do kraja travnja postići sporazum s kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vrijedne 7,2 milijarde eura.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atena ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocjenjuje, prijeti bankrot, a možda i izlazak iz eurozone.

Kopirati
Drag cursor here to close