kriza

Grčka bilježi zabrinjavajući pad rezervacija i pad prodaje zrakoplovnih karata

Gospodarstvo / Posao | 11. 07. 2015. u 07:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neizvjestan ishod grčke krize i loše stanje u zemlji, iz koje svakodnevno stižu vijesti o zatvorenim bankama i praznim policama u trgovinama, utječu i na turističku sezonu u Grčkoj.

Čelnik Grčke turističke zajednice Andreas Andreadis izjavio je za Reuters da je zaprimljeno 30 posto manje last minute rezervacija, koje inače čine jednu petinu svih turističkih aranžmana. Prodaja avionskih karata prema Grčkoj u posljednjih desetak dana pala je za 35 posto, s tim da je, prema podacima koje je objavio Reuters, jedan dan zabilježeno čak 68 posto manje rezervacija nego što je to uobičajeno u ovo doba godine.

Najviše odustaju Nijemci

Od planiranog godišnjeg odmora u Grčkoj, najviše odustaju Nijemci. Naime, mnogo Grka stanje u zemlji krive Njemačku, pa njemački turisti otkazuju aranžmane zbog straha od neprijateljskog dočeka lokalnog stanovništva. Interes engleskih i španjolskih turista ponešto u porastu, a mnogo njih je zbog nedavnih terorističkih napada odustalo od odlaska u Tunis i radije izabralo Grčku kao odmor destinaciju.

Dodatan problem grčkom turizmu predstavlja i odluka nekoliko aviokompanija, uključujući i Emirates, Qatar Airlines i Turkish Airlines, koje su zabranile grčkim agencijama da prodaju njihove avio karte, javio je medijima Lysandros Tsilidis, predsjednik Grčkog udruženja putničkih agencija. Karte se i dalje mogu kupovati online i u njihovim poslovnicama, ističu aviokompanije zbog straha da neće moći naplatiti karte od turoperatora.

Ryanair smanjio cijene svojih letova za Grčku

Ryanair je, s druge strane, uveo sniženje od 30 posto na letove prema i iz Grčke, a aviokarte za letove unutar Grčke naplaćuje za svega 4,99 eura. Osim toga, uprava Ryanaira je čak ponudila grčkim vlastima uvođenje besplatnih letova unutar Grčke u narednih dva tjedna pod uvjetom da se odreknu naplaćivanja aerodromskih naknada u navedenom periodu, ali su vlasti to odbile, prenosi Telegram.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close