Kohezijska politika

Grčić: Pelješki most 'apsolutni prioritet' za europske fondove

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2014. u 16:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pelješki most apsolutni je prioritet za financiranje iz europskih fondova iz kojih će Hrvatskoj od 2014. do 2020. na raspolaganju biti 8,463 milijarde eura, izjavio je u utorak u Zagrebu potpredsjednik vlade Branko Grčić.

Grčić i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavili su nacrte dvaju operativnih programa za provedbu kohezijske politike kojima se detaljno opisuju mjere za korištenje 8,463 milijarde eura iz europskih investicijskih fondova.

U programu "Konkurentnost i kohezija" Hrvatskoj je na raspolaganju 6,881 milijardi eura, a programu "Učinkoviti ljudski potencijali" 1,582 milijardi eura. Vlada ih je Europskoj komisiji poslala 21. srpnja, a verifikacija Bruxellesa očekuje se do kraja godine.

Radi boljeg korištenja europskih fondova Grčićevo ministarstvo zaposlit će 30, a Mrsićevo 15 ljudi, najavili su ministri.

Grčić je rekao da je cilj programa što više se koncentrirati na područja i sektore koji mogu u najkraćem roku dati najbolje rezultate za Hrvatsku. "Mi imamo naše ciljeve. Pelješki most apsolutni je prioritet vlade, kvalitetno cestovno povezivanje koje će biti razvojna šansa za jug Hrvatske. To smo ugradili u dokument i u pregovorima s Komisijom borit ćemo se do kraja", istaknuo je Grčić.

Grčić se pohvalio da je vlada u godinu i pol dana pripremila dva velika paketa projekata i shema bespovratnog financiranja vrijednih dvije milijarde eura, dok su prethodne vlade u deset godina pripremile projekte za milijardu eura.

"Toliko o tome je li vlada uspjela pripremiti i uspostaviti dinamiku ugovaranja i provedbe projekata. Ima puno problema, ali rezultati su tu", istaknuo je Grčić.

Dodao je da se neće čekati potvrda operativnih programa, nego će vlada krenuti u njihovu realizaciju "vjerujući da će biti nominirani".

Tako će se natječaj za zračnu luku Dubrovnik objaviti do kraja godine, a projekt odlagališta smeća Piskovnica je već u visokoj fazi pripremljenosti.

Ovisno o vrsti projekta, Unija će ih financirati sa 60 do 70 posto bespovratnih sredstava, dok se kod vodovodne infrastrukture udio iz fondova kreće između 70 do 80 posto, rekao je Grčić.

Predstavljajući operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali", Mrsić je rekao da Hrvatska ima ljudski kapital koji treba što bolje razviti kroz sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Prvi cilj je promicanje održivog i kvalitetnog zapošljavanja, kao i podrška mobilnosti radne snage, a drugi promicanje socijalne uključenosti, borba protiv siromaštva i svake diskriminacije.

"Ulaganje u obrazovanje, osposobljavanje i strukovno osposobljavanje za vještine i cjeloživotno učenje nešto je u čemu smo zakasnili barem dvadesetak godina", ocijenio je ministar i dodao da Hrvatska u tome nije pratila europske trendove.

"Jedan od problema koje sada imamo, velik broj nezaposlenih mladih između 15 i 24 godine, proizlazi iz našeg neučinkovitog, prvenstveno, strukovnog obrazovanja", naglasio je Mrsić.

Osim toga, visokoškolsko obrazovanje treba odgovarati potrebama tržišta rada i iako tržište neće biti jedini regulator, mora postati jedan od značajnih, dodao je.

Kao važan cilj ministar rada je naveo i učinkovitost javne uprave. "Jasno je da moramo optimizirati državnu upravu i to je ono što na čemu svi radimo, a budućnost je država bez papira", istaknuo je Mrsić.

Govoreći o mjerama aktivnog zapošljavanja mladih, Mrsić je rekao da su zahtjevi u fazi odobravanja i da će do 15.8. oni čiji su zahtjevi osnovani dobiti posao i ugovore.

"Ne smatramo da će do kraja godine biti problema s financiranjem ove mjere. Nakon prihvaćanja operativnih programa bit ce lakše, jer ce stizati avansi iz EU", rekao je Mrsić.

Kopirati
Drag cursor here to close