snalaze se

Grci masovno sele račune u ovu zemlju

Gospodarstvo / Flash | 01. 08. 2015. u 17:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U najsiromašniju članicu EU račune preselilo 11.000 grčkih tvrtki i 60.000 građana.Na tisuće grčkih tvrtki i građana otvara račune u bugarskim bankama da bi mogli izvršiti svoje financijske obveze bez ograničenja, prenosi Poslovni.hr.

Analitičar sofijskog Instituta za tržišnu ekonomiju Krasen Stančev kaže da je između 50.000 i 60.000 Grka otvorilo račune u bugarskim bankama, prenosi Reuters. Na području Bugarske posluju četiri banke u grčkom vlasništvu, od kojih su dvije - Alpha i EFG banka - započele proces spajanja.

Grčke banke u Bugarskoj drže petinu bankovnog tržišta. Suočeni sa ekonomskom krizom, Grci masovno sele i svoje kompanije u Bugarsku. Prema podacima ekonomskih instituta, do sada se više od 11.000 grčkih kompanija preselilo u Bugarskoj. Iako je najsiromašnija članica Eropske Unije, Bugarska je istovremeno jedna od ekonomski najstabilnijih.

Javni dug Bugarske iznosi 28,8 posto bruto domaćeg proizvoda, a nacionalna valuta lev vezana je za euro. Indeks potrošačkih cijena u lipnju ove godine u odnosu na mjesec ranije zabilježio je deflaciju od 0,9 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close