Problemi

Gradu je iz Parlamenta poslana poruka da ne žele Sarajevo kao glavni grad države i FBiH

Gospodarstvo / Flash | 02. 10. 2014. u 14:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradu Sarajevu prijeti financijski kolaps, a time i gašenje institucije glavnog grada države Bosne i Hercegovine.

Problem je nastao usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, a Federalni parlament isključio Grad s financiranja, te se Vlada KS-a smatrala neobaveznom da nastavi daljnje financirati Grad, nakon što je 15. svibnja ove godine uplatila posljednju tranšu koju je Grad dobivao kao grant.

Tim povodom je danas održana konferencija za medije na kojoj su novinarima predstavljene do sada poduzete i planirane mjere i aktivnosti za rješavanje problema financiranja Grada Sarajeva.

''Grad Sarajevo se našao u gotovo bezizlaznoj situaciji kada je financiranje u pitanju. Ovim zakonom je Grad isključen kao jedinica lokalne samouprave i uskraćeno mu je direktno financiranje. U ovaj zakon uvrstili su sve općine, ali su isključili Grad kao jedinicu lokalne samouprave'' kazao je novinarima gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Dodao je da je Grad Sarajevo sve do sjednice kada se usvajao ovaj zakon bio uključen kao jedinica lokalne samouprave u financiranje, ''a onda smo na samoj sjednici skinuti na šta nismo mogli utjecati“.

Podsjetio je da se po starom federalnom zakonu Grad Sarajevo financirao tekućim grantom iz sredstava Kantona, a to znači da je FBiH doznačavala sredstva Kantonu za financiranje jedinica lokalne samouprave, a onda je Kanton iz svog proračuna financirao općine i Grad.

''Mi smo od Kantona ove godine trebali dobiti 5,3 milijuna KM, koliko je predviđen tekući grant za Grad. Međutim, zadnju tranšu smo dobili za pola travnja'' kazao je Komšić.

Naglasio je da neuvrštavanjem Grada u ovaj zakon, Gradu je iz Parlamenta poslana poruka da ne žele Sarajevo kao glavni grad države i FBiH.

''Ali Grad Sarajevo se neće predati i poduzet će mjere na rješavanju ovog problema, a nije teško doći do rješenja. Tumačenje koje bi moglo dati Ministarstvo financija FBiH može nas uvrstiti u zakon, to je čisto politička stvar'' rekao je on.

Također, dodao je, Kanton ne može tako lako prestati financirati Grad sve dok ne napravi rebalans proračuna, ali, po Komšićevim riječima, trajno rješenje je da se Grad Sarajevo mora financirati iz proračuna Federacije BiH kao jedinica lokalne samouprave.

''Inzistirat ćemo da se donese Zakon o lokalnoj samoupravi u KS-u'' istaknuo je Komšić.

Dopredsjedavajući GV Gradimir Gojer je i ranije ukazivao na ovaj problem i mišljenja je da nije upitno financiranje Grada, nego da su u igri politički motivi da se, kako je kazao "ugasi Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave''.

Rješenje ove situacije predsjedavajući GV Sabahudin Delalić vidi u podnošenju inicijative Vijeću ministara BiH za donošenje Zakona o glavnom gradu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close