Obrat

Građani traže rušenje opasnih objekata u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 18. 01. 2017. u 10:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi građani Mjesne zajednice Brankovac – gradskog područja Stari grad, već više od 20 godina od prestanka rata očekujemo i tražimo da se riješi pitanje ruševnih objekata na ovom području, koji su postali opasnost u svakom pogledu za građane ove mjesne zajednice'', navodi se u pismu gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću koje je potpisalo 180 građana ove mjesne zajednice.

Građani zahtijevaju ''hitno i neodložno rješavanje problema ruševnih objekata na području MZ Brankovac''.

''Dok se u drugim dijelovima grada provodi stalna i nesmetana demolicija i trajno rješava pitanje takvih objekata, na našem području se ništa ne poduzima. Niz ruševina, počev dd bivše Robne kuće Razvitak, Alajbegovića kuće, zgrade bivše općine, zgrade bivše Zemaljske banke, Više djevojačke škole, postala su smetlišta, koja prijete zarazom, obrušavanjem ruševnih dijelova i svakodnevno neposredno ugrožavaju život svih građana, a posebno djece'', navode građani u pismu i dodaju kako sadašnji radovi na izgradnji kolektora duž Titove i pokrajnjih ulica, s obzirom na dubinu iskopa u neposrednijoj blizini takvih objekata, mogu dovesti do obrušavanja i pogibije ljudi, a što se i događalo.

Da je stanje takvo, građani navode i rješenja Federalne inspekcije, kojima je naloženo hitno poduzimanje radnji da se spriječe moguće tragedije.

''Zbog svega toga, tražimo od Vas da, putem nadležnih službi, hitno poduzmete mjere, izvršite inspekcijska rješenja i omogućite nam normalan, bez opasnosti za život i zdravlje ljudi na ovom području. Ukoliko ne poduzmete mjere, znajte da ćemo Vas smatrati izravno i osobno odgovornim za sve posljedice, koje mogu nastupiti zbog Vašeg nepostupanja'', stoji u pismu građana Mjesne zajednice Brankovac gradonačelniku Mostara.

Podsjećamo, aktualizaciji ove priče pridonijela je izjava čelnika mostarske SDA Salema Marića o tome kako se traži rušenje nekadašnje zgrade Name koju blokira neslaganje povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika.

Neki su građani nezadovoljstvo tom odlukom iznijeli porukom na pročelju ruševne zgrade, a povjesničari umjetnosti rekli su kako bi takve zgrade trebalo obnavljati a ne rušiti.

Kopirati
Drag cursor here to close