Počela izgradnja

Govza će Foči donijeti 120 tisuća KM godišnje

Gospodarstvo / Flash | 16. 09. 2014. u 15:39 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević sa predstavnicima kompanije "Elektros" svečano je obilježio otvaranje gradilišta za izgradnju male hidroelektrane Govza BG-1, u općini Foča.

Investitor izgradnje hidroelektrane je kompanija “Elektros” d.o.o. iz Banja Luke, kojoj je Vlada RS odobrila dozvolu za rad objekta do 2043. godine. Elektrana će proizvoditi od minimalnih 19, do maximalnih 22 GW/h električne energije, što je dovoljno za snabdijevanje više od 6.000 domaćinstava.

Kompanija "Elektros" će, kako je priopćeno iz tog poduzeća, u projekt izgradnje centrale po svim ekološkim standardima, koji su primjer visoke tehnologije u izgradnji malih i srednjih hidrocentrala, investirati više od 15 milijuna KM.

Do sada je uloženo dva milijuna KM za otkup zemljišta, pripremu projekata, pripremne radove koje su obavile lokalne građevinske kompanije, i sklapanje ugovora sa proizvođačima opreme.

Hidroelektranu će graditi građevinska firma “Radis” iz Republike Srpske sa podizvođačima, koji će biti lokalne građevinske firme.

Ministar Kovačević je naglasio da je ovaj projekt od velikog značaja za općinu Foča, kao i za cijelu RS.

''Radi se o hidrocentrali snage do pet MW, a vrijednost investicije je 15 milijuna KM. Posebno je značajno napomenuti da će nakon izgradnje lokalna zajednica Foča imati sve ostale beneficije koje proizlaze iz ove investicije. Općina Foča je jedna od rijetkih općina koja brine o svom gospodarskom razvoju. Nadam se da će se u budućnosti realizirati ostali energetski projekti u Foči '', naglasio je Kovačević.

Načelnik općine Foča Radislav Mašić rekao je da očekuje da ova investicija donese rezultate već sljedeće godine, kao i da postoji još zainteresiranih investitora za izgradnju malih hidrocentrala na području ove lokalne zajednice.

''Za općinu Foča ovo je veoma značajan projekt jer će ova centrala u proračun općine donositi oko 120 tisuća KM godišnje. To su sredstva koja se mogu ulagati u nove projekte.

Pozivamo i druge investitore koji su zainteresirani za iskorištavanje naših hidro potencijala da se jave, a općina će sa svog aspekta učiniti sve da u maksimalno kratkom roku ispoštuje administracijske procedure te da investitorima omogući da što prije krenu sa realizacijom projekata'', rekao je Mašić napomenuvši da je na Govzi predviđena izgradnja još dvije hidrocentrale.

Kopirati
Drag cursor here to close