Naplata dugova

Gospodarstvenici iz RS-a najavili kaznene prijave protiv tvrtke ''Tuš''

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2014. u 12:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarstvenici u Republici Srpskoj, koji bi mogli biti oštećeni nakon povlačenja slovenske tvrtke "Tuš" iz BiH, razmatraju sve aktivnosti pa i kaznene prijave i tužbe da bi naplatili svoja dugovanja.

Nakon današnjeg sastanka u Područnoj privrednoj komori Banja Luka s kompanijama iz Republike Srpske koji imaju probleme u poslovanju s tvrtkom ''Tuš'' d.o.o Bihać, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić je najavio da će se sljedećeg tjedna održati sastanci s predstavnicima svih nadležnih institucija da bi se predložila određena rješenja.

''U proteklom razdoblju obratili smo se Upravi za neizravno oprezivanje (UNO) BiH, koja je odmah reagirala i spriječene su određene aktivnosti koje su išle u pravcu povrata PDV-a tvrtki ''Tuš trade'', rekao je Račić uz uvjeravanje da je ta institucija pokrenula opsežnu akcija kada je u pitanju slovenska tvrtka i njeno poslovanje u BiH.

Naveo je da su se predstavnici Područne privredne komore Banja Luka obratili i Poreznoj upravi RS-a, a u sve je uključen i Inspektorat i policija RS-a.

''Vidjet ćemo sljedeći tjedan koja su njihova saznanja i dalje aktivnosti'', tvrdi Račić.

Ranije je objavljeno da se ''Tuš'' povlači iz BiH, te da bi mogao ostati dužan više od 20 milijuna KM dobavljačima iz BiH.

UNOBiH je odmah pokrenula opsežnu kontrolu u obje tvrtke kompanije ''Tuš'' u BiH.

Račić i danas potvrđuje da su o svemu obavijestili i Veleposlanstvo Slovenije u BiH.

Slovenci: Mi nismo krivi

Indikativno je da se nakon današnjeg sastanka u Privrednoj komori RS-a nitko od oštećenih gospodarstvenika iz RS-a nije želio obratiti medijima, piše Fena.

Podsjećamo kako je ranije slovenski trgovački lanac TUŠ potvrdio zatvaranje svih prodajnih objekata u Bosni i Hercegovini, obrazlažući to ''prirodnim katastrofama'', a odgovornost za ovaj potez prebacuje na tvrtke u BiH, navodi se u elektronskoj pošti koju je TUŠ poslao svim dobavljačima u BiH, a koja je u posjedu banjalučkog poslovnog portala capital.ba.

Na obavještenje su domaći dobavljači reagirali burno, bez ustručavanja optužujući TUŠ da ih pokušavaju prevariti, koristeći ''prirodne katastrofe kao izgovor što je samo još jedna u nizu drskosti i bahatosti''.

''Zbog teške situacije i nestabilnog okruženja TUŠ Trade je od danas pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavaonica u Bosni i Hercegovini'', stoji u obavještenju uprave TUŠ-a koje je stiglo na elektronsku poštu 92 dobavljača u BiH.

''Poduzeće je ove godine planiralo poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni činovi određenih dobavljača koji nisu imali razumijevanje za situaciju, te su svojim blokadama poslovanja onemogućili njezino rješavanje također i prema ostalim našim partnerima. Zbog navedenog se poduzeće suočavalo s velikim izazovima u poslovanju i na kraju odlučilo da zatvori prodavaonice'', navodi uprava TUŠ-a.

Preko 30 radnika u Mostaru ostalo bez posla

Portalu Bljesak.info javili su se radnici mostarskog TUŠ-a rekavši kako je tridesetak radnika preko noći ostalo bez posla. Radnici su radili normalno da bi im na kraju radnog vremena uručen dokument prema kojemu sutra ne trebaju doilaziti na posao.

Većina radnika odbila je potpisati otkaze jer gube sva prava kada se prijave na evidenciju Službe za zapošljavanje. Nemaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje i naknadu za nezaposlenost jer poslodavac ''Tuš-Trade'' d.o.o. nije uplatio doprinose. No, ako ne potpišu Odluke o otkazima, radnici ne mogu dobiti radne knjižice koje su kod poslodavca.

Kako su nam rekli radnici, nisu im isplaćene plaće i doprinosi za deveti mjesec, te za pola desetog mjeseca.

''Već duže vrijeme je loše stanje, ali smo redovito primali plaće. Jučer smo normalno radili, da bi nam došli i uručili otkaze koje moramo potpisati'', riječi su jednog od radnika.

Portal Bljesak.info pokušao je dobiti odgovor od nadležnih, ali nitko nije odgovorio na naše upite i službene dopise.

Kopirati
Drag cursor here to close