Smanjiti siromaštvo

Gorući problem u Federaciji BiH je pitanje nezaposlenosti mladih

Gospodarstvo / Flash | 19. 11. 2015. u 06:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrlo izravnom i otvorenom razgovoru s urednicom Sanelom Prašović Gadžo, u večerašnjoj emisiji Interview20, potpredsjendica Federacije BiH Melika Mahmutbegović je govorila o tome šta je za nju danas najvažnije u Federaciji BiH.

"Najvažnije je pitanje zaposlenosti, dakle riješiti pitanje nezaposlenosti. Mislim da je to goruće pitanje. S druge strane, nivo siromaštva smanjiti na minimum. Mislim da građane u državi Bosni i Hercegovini možda manje opterećuje siromaštvo koliko nepravda. Građani BiH ili ovih naših prostora definitivno su jako osjetljivi kao i svaki čovjek na nepravdu. Nepravda znači da jedni imaju prevelika primanja, imaju previše, a drugi premalo. Činjenica da nečije plaće iznose 10 ili 15 prosječnih mirovina su zaista su demotivirajuće, a i ponižavajuće na kraju s apsekta običnog građanina. Mi imamo dva segmenta, imamo javni segment, javnu potrošnju i imamo realni sektor. Javni sektor je ogroman, veliki potrošač novca, na drugoj strani imate realni sektor koji mora osigurati novac za neke komisije, za upravne odbore. Možda ovo nije popularno govoriti, ali ja u dubini duše osjećam to kao jednu nepravdu, zašto netko može imati sedam, osam ili 10 000 KM plaću neprimjereno, a imate ljudi koji žive s 300 KM, imate neke koji nemaju nikakva primanja pa se snalaze i mislim da to treba popravljati. Ukoliko to ne budemo prepoznali kao jedan interes da se te stvari poprave, mislim da nije dobro za državu, nije dobro za građane.“

Odgovarajući na pitanje da li će seliti iz zgrade Predsjedništva i da li je točno da će prvi iseliti predsjednik Federacije Marinko Čavara, Mahmutbegović je odgovorila:

“Postoje neke odluke Vlade koje su rekle da to treba ići fazno, da ide prvo predsjednik pa onda dva potpredsjednika, međutim mislim da to nije dobro da se uradi, jer mi zajedno funkcioniramo, sva tri ureda su jednako važna i jednako bitna, možda neko sebi misli da ima malo višu važnost u odnosu na drugog, ali ja sam mišljenja da zbog zajedničke funkcije i rada mi trebamo zajedno da idemo, pa gdje god to bude.”

Upitana da li je rješenje za stabilnost u BiH da visoki dužnosnici ne odlaze samo na sjednice i sastanke već da odlaze na teren i razgovaraju s građanima BiH, bez obzira iz kojeg naroda ili reda ostalih ti građani dolazili, kao što je i sama otišla u Zvornik kod načelnika te općine i kod građana povratnika, ona je izjavila:

„Mislim da je to presudno. I kada govorim o tome, ja ne govorim samo o Bošnjacima kao neko koga treba obići. S obzirom da je bio problem korištenja jezika bosanskog u Republici Srpskoj, zainteresirala sam se na način da vidimo kakvo je stanje s korištenjem službenih jezika BiH na prostoru Federacije i došla sam do poražavajućeg podatka da se na prostoru Federacije u pojedinim kantonima službeni jezik ne koristi na način kako je definirano po Ustavu. U određenim kantonima ne spominju se Srbi kao konstitutivni narod. Ima ustava kantona koji nisu usaglašeni s Ustavom Federacije na štetu jednog, drugog ili trećeg naroda.“

 

Kopirati
Drag cursor here to close