Nezakonite radnje

General servis d.o.o. Sarajevo podržava zatvaranje deponije 'Uborak', ali u skladu sa zakonom

Gospodarstvo / Flash | 30. 04. 2014. u 12:24 ZS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

General servis d.o.o Sarajevo, kao manjinski dioničar Javnog poduzeća "Uborak" d.d. Mostar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem ističe da u potpunosti podržava proces zatvaranja postojeće deponije "Uborak" , u skladu s rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali kako očekuje da se proširenje kapaciteta postojeće legalne deponije obavlja isključivo uz poštivanje važećih zakonskih propisa i uz puno uvažavanje legalnih interesa manjinskih dioničara.

- Konačnim i izvršnim rješenjem Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 14. studenoga 2013. godine naloženo je zatvaranje deponije komunalnog otpada "Uborak" općina Mostar, a na osnovi prethodno podnesenog zahtjeva od uprave JP "Uborak" d.d. Mostar. Podneseni zahtjev i doneseno rješenje sami po sebi ne bi bili sporni, međutim, nezakonitom izgradnjom nove deponije i istovremenim zatvaranjem postojeće, legalne deponije, gradske i federalne vlasti su grubo prekršile zakon, dovele u pitanje zadovoljavanje javnog interesa te ugrozile pravo građana Mostara da žive i rade u ekološki sigurnom okruženju – navodi se u priopćenju.

Ističe se i i to kako je istovremeno zloupotrijebljen i kredit Svjetske banke namijenjen za proširenje i jačanje komunalnih kapaciteta postojeće deponije.

- Usprkos činjenici da je novoizgrađena deponija rezultat grubog kršenja zakonskih propisa i usprkos činjenici da je Federalna uprava za inspekcijske poslove konačnim i izvršnim rješenjem naložila uklanjanje takve nezakonite deponije, federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, ne mareći za sigurnost građana i javni interes, odlučuje se za zatvaranje postojeće deponije.

Naime, zatvarajući legalno izgrađenu deponiju komunalnog otpada i izgradnjom nove deponije, a koja je morala biti rezultat proširenja kapaciteta postojeće, a za čiju je namjenu i Svjetska banka izdvojila enormna kreditna sredstva, bez prethodno pribavljene urbanističke i građevinske dozvole, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i ministrica Branka Đurić grubo krše zakon i dovode u pitanje živote i zdravlje građana – navodi se u priopćenju.

Predstavnici manjinskog kapitala izražavaju nadu u to da će nadležne institucije u vezi s nezakonitom gradnjom deponije komunalnog otpada vrlo brzo otvoriti postupak istrage i pozvati na odgovornost sve sudionike nezakonitih radnji kako bi se spriječila ekološka katastrofa.

Kopirati
Drag cursor here to close