Mostar, zeleni grad?

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH objavio je infografiku o energijskoj efikasnosti

Gospodarstvo / Flash | 21. 04. 2014. u 07:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru obilježavanja Dana planete 2014. godine pod ovogodišnjim sloganom “Zeleni gradovi”, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH objavio je infografiku o energijskoj efikasnosti, čiji je cilj pokazati koji se efekti s aspekta zaštite okoliša, smanjenja nivoa zagađenja te ušteda u proračunima postižu mjerama efikasne upotrebe energije, prijevoza i stambene infrastrukture u urbanim područjima.

Dan planete obilježava se svake godine 22. travnja u više od 157 zemalja svijeta kao globalni pokret usmjeren ka zaštiti okoliša i prirodnih resursa Planete.

“Zeleni gradovi” teže što efikasnijem korištenju energije, “čistijem” transportu i održivoj stambenoj infrastrukturi uopće.

Podrazumijeva energetski održivu gradnju, i reduciranje otpada u najvećoj mogućoj mjeri, zaštitu voda i poboljšanje javnog vodosnabdijevanja s minimalnim gubicima.

"Zeleni grad" je usko povezan za čistim oblicima prijevoza, povećanjem broja zelenih površina te biciklističkih i pješačkih staza.

"Zeleni gradovi" su u svom osnovnom konceptu zdrava, i ugodna mjesta življenja, tzv. gradovi po mjeri čovjeka, u kojoj je kvalitet svakodnevnog života zadovoljavajući i gdje je uočljiva trajna briga za okoliš.

Kopirati
Drag cursor here to close