Milo za drago

Federalni deterdžent ne može u RS jer plin Srpske ne može u Federaciju

Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2016. u 09:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Morali bismo utvrditi generalni princip, bez bilo kakvih međusobno postavljenih ograničenja, i mi smo u Vladi Republike Srpske spremni na tome raditi s partnerima iz Vlade FBiH", rekla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović Srni govoreći o problemima prilikom plasmana pojedinih proizvoda između dva entiteta.

Rekla je kako bi bilo prirodno da se uklanjaju sve barijere u poslovanju i plasiranju proizvoda između dva entiteta, te da to i jeste opredjeljenje Vlade Republike Srpske.

"Ali, to svakako zahtijeva ne samo parcijalni, već jedan sveobuhvatni pristup, i smatram da smo i premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ja pokazali kako je to put kojim želimo ići", rekla je Cvijanović odgovarajući na pitanje Srne da prokomentira probleme s kojima se susreću proizvođači kemijskih i nekih farmakoloških proizvoda iz FBiH prilikom njihovog plasiranja na tržište Republike Srpske.

Dodala je kako se, međutim, u rješavanju ovog pitanja za koje je zainteresirana FBiH, u Vladi Republike Srpske ponovo nametnulo jedno drugo pitanje za koje je izravno zainteresirana Republika Srpska.

"Naime, riječ je o jednoj ograničavajućoj uredbi u FBiH, po kojoj se našem plinskom poduzeću 'GAS RES' zabranjuje da plinom opskrbljuje potrošače u FBiH", istaknula je Cvijanović.

Što je još gore, rekla je, zabranjuje mu se i da koristi teritorijFBiH da bi došli do teritorije Srpske i opskrbljivali, na primjer, svoje potrošače u Istočnom Sarajevu.

Naime, proizvođači kemijskih i određenih farmakoloških proizvoda iz FBiH suočili su se s problemima prilikom plasiranja svojih proizvoda na tržište Republike Srpske.

Ovi proizvodi, kako bi se našli na tržištu Republike Srpske, moraju biti u skladu s novim propisima koji su doneseni na osnovu Zakona o kemikalijama i Zakona o biocidima u Republici Srpskoj, a koji su u potpunosti usklađeni sa zahtjevima Europske unije.

S druge strane, u propise u FBiH kojima je regulirana ova materija, tek trebaju biti inkorporirani standardi koji se primjenjuju u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close