Sarajevo

Federalna vlada utvrdila interes u željezničkom prometu: Povećati broj vožnji vlakova

Gospodarstvo / Flash | 13. 11. 2014. u 15:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se utvrđuje interes Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u 2014. godini.

Kada je riječ o željezničkom putničkom promet, utvrđen je interes za pravce Sarajevo - Zagreb - Sarajevo na relaciji Sarajevo - Maglaj, Čapljina - Sarajevo - Čapljina, Sarajevo - Čapljina - Sarajevo i Doboj - Sarajevo - Doboj.

Za željeznički kombinirani promet utvrđen je interes za relacije Doboj - Čapljina granica, Brčko granica - Čapljina granica, Semizovac - Čapljina granica, Sarajevo Teretna - Čapljina granica, Alipašin most - Čapljina granica, Maglaj - Čapljina granica, Čapljina granica - Lukavac i Kreka - Brčko granica.

Razlog za donošenje Odluke je potreba da se provede zakonska odredba po kojoj Federacija BiH sufinancira obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa po prethodno iskazanom interesu i za tako iskazan interes Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaključuje godišnji ugovor sa Željeznicama FBiH.

Linije koje su utvrđene u Odluci su usuglašene sa Ministarstvom prometa i veza RS i objavljene u Redu vožnje 2013/14. Osnove za ovakvu odluku su pospješivanje razvoja željezničkog putničkog prometa koji ima više pozitivnih refleksija na promet u Federaciji BiH, od kojih se posebno ističu manja upotreba cesta, smanjenje emisije ispušnih plinova, podizanje ekološke svijesti građana i veća sigurnost u prometu.

Vlada FBiH danas je, također, dala suglasnost za usvajanje Plana sredstava za financiranje željezničke infrastrukture za razdoblje 2014. - 2018. godine, koji će biti dostavljen Parlamentu FBiH na usvajanje. Prema Planu, broj putničkih vožnji u FBiH treba da, s 22.630 u ovoj, poraste na 36.500 u 2018. godini. Kod teretnih vlakova je, u istom razdoblju, riječ o povećanju s 32.715 na 38.272, navedeno je iz Službe za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close