Sjetva pšenice

Federalna vlada otpisala dugovanja poljoprivrednim proizvođačima

Gospodarstvo / Flash | 03. 09. 2014. u 16:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je danas zaključak da svi poljoprivredni proizvođači koji su sudjelovali u Programu sufinanciranja jesenje sjetve pšenice 2013. godina za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi budu oslobođeni ugovornih obveza za namirenje inputa koje su po Programu koristili kao sufinanciranje proizvodnje merkantilne pšenice.

Dakle, ukupna vrijednost inputa od 598.608,95 konvertibilnih maraka bit će otpisana i Federalna direkcija robnih rezervi neće prisilnim putem tražiti njihovu naplatu. U danas usvojenoj Informaciji je konstatirano kako su sve zasijane površine pod pšenicom po Ugovoru o sufinanciranju jesenje sjetve pšenice sa 61 poljoprivrednim proizvođačem bile uglavnom pod vodom nakon ovogodišnjih poplava.

U Posavskoj županiji voda se vrlo sporo povlačila tako da je u prvom valu uništeno 90 posto usjeva. U Tuzlanskoj županiji voda je na poljima ležala danima, a slično stanje je bilo i u drugim područjima. Nakon toga su velika vlažnost tla i visoke temperature u fazi klasanja pšenice zahtijevale novo tretiranje usjeva sredstvima protiv insekata i korova, kao i dodatnu prihranu zbog velikog ispiranja tla.

Međutim, kiša nije dopustila ulazak mehanizaciji u polja, nakon čega su počele najezde insekata (lema), zakorovljenost usjeva i prevelika vlaga. U nekim područjima žetva pšenice još nije završena jer se zbog vlage ne može raditi. Na znatnim površinama došlo je do klijanja pšenice na klasu. Od 41 poljoprivrednog proizvođača u Posavskoj županiji samo je jedan predao oko 18 tona pšenice ispravne za ljudsku ishranu.

U Srednjebosanskoj županiji su tek dva proizvođača djelimice isporučila ugovorene predviđene količine merkantilne pšenice vrlo upitne kvalitete. Svi drugi poljoprivredni proizvođači, njih 58, nisu uspjeli proizvesti merkantilnu pšenicu za ljudsku ishranu. Kalendarska 2014. godina klimatski nije dobra niti za jednu ratarsku kulturu. Najviše štete su imali poljoprivredni proizvođači žitarica i povrća. Ovo su klimatske anomalije koje se rijetko dešavaju, a još teže se mogu u ovako teškom obliku ponoviti.

Polazaći od ovih činjenica, Vlada FBiH je danas dala suglasnost i za nastavak aktivnosti po Programu sufinanciranja jesenje sjetve pšenice za potrebe robnih zaliha. Planirano je zasijati ove jeseni oko 700 hektara, a okvirna vrijednost inputa (sjemenska pšenica i mineralno gnojivo) je oko između 500.000 KM i 700.000 KM (s PDV-om), a sredstva za ove namjene postoje na kontu Federalne direkcije robnih rezervi.

Zaduženo je Federalno ministarstvo financija da za realizaciju današnjih zaključaka pripremi potrebne odluke. Federalna direkcija robnih rezervi će odmah ići u nabavku inputa, kako jesenja sjetva 2014. godine ne bi kasnila, navedeno je iz Službe za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close